foto: Bas Meeuws

J.S. Bach – De Apocalyps

OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging
wo 26 jan ’22 20:00 - 22:30
wo 26 jan ’22
20:00 - 22:30
  • wo 26 jan ’22
    20:00 - 22:30
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Vanwege de onzekerheid omtrent de coronamaatregelen heeft OPERA2DAY besloten de première van de voorstelling te verplaatsen naar 9 februari. Dat betekent dat de eerste voorstellingen in de tournee, waaronder die in Stadsschouwburg Nijmegen, helaas worden geannuleerd. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.

Geen mail ontvangen? Check je mailbox.

 

 

Duits gezongen en gespeeld, met boventiteling in het Nederlands en Engels


Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Bachvereniging krijgt de succesvolle barokopera ‘Vivaldi – Dangerous Liaisons’ een opvolger in ‘J.S. Bach – de Apocalyps: de opera die Bach nooit schreef’. Het had weinig gescheeld of Bach was ook een operacomponist geworden. Het inspireerde OPERA2DAY tot een voorstelling waarin de muziek van Bach dramatischer te horen (en te zien) zal zijn dan zelden tevoren.

 

Het verhaal werd gevonden in de zestiende eeuw, een periode van natuurrampen, geweld en maatschappelijke onvrede. De welbespraakte Jan van Leyden – acteur, cafébaas en kleermaker – wist zeker dat het einde der tijden nabij was. Hij overtuigde zijn volgelingen ervan dat zij bij het Laatste Oordeel tot de uitverkorenen zouden behoren. Maar zijn opvattingen werden steeds radicaler. Twijfelaars werden uitgebannen, vijanden vermoord, polygamie werd ingevoerd en zijn eigen volgelingen leden honger. De heilstaat zakte weg in tirannie en kwam ten val.

Dat eindtijddenken doet denken aan onze tijd. Van links tot rechts en in religieuze kringen vrezen mensen dat de wereld zoals we die kennen ten onder zal gaan. J.S. Bach – De apocalyps laat zien hoe streven naar het goede makkelijk kan leiden tot polarisatie en radicalisering. 


Serge van Veggel, artistiek leider van Opera2day ontwikkelt het dramatische en muzikale scenario en regisseert de voorstelling. De vooraanstaande Duitse auteur Thomas Höft schrijft het libretto. Panos Iliopoulos, zowel componist van een eigentijds oeuvre als klavecinist en barokspecialist, maakt van de opera een geheel. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, muzikaal leider van Opera2day.

Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht.

de Volkskrant over Vivaldi - Dangerous Liaisons

Credits

Serge van Veggel concept, scenario en regie
Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos muziek
Thomas Höft libretto
Hernán Schvartzman muzikale leiding:
Herbert Janse scenografie
Uri Rapaport lichtontwerp