Klarinetconcert Saariaho en Dvořák Achtste

Phion
za 12 feb ’22 20:15 - 21:25
za 12 feb ’22
20:15 - 21:25
  • za 12 feb ’22
    20:15 - 21:25
    De Vereeniging Concertzaal
    geweest

Hedendaags en romantisch. Annelien Van Wauwe in Saariaho’s Klarinetconcert en Phion in de Achtste van Dvořák, zijn vrolijkste, puur Tsjechische symfonie.

Programma

Saariaho Klarinetconcert ‘D’om le vrai sens’
Dvořák Symfonie nr. 8

Uitvoerenden

Martijn Dendievel dirigent
Annelien Van Wauwe klarinet

‘D’om le vrai sens’

De Finse Kaija Saariaho staat al jaren aan de top van de hedendaagse componisten met een groot aantal vaak gespeelde composities op haar naam. Het Klarinetconcert ‘D’om le vrai sens’ schreef zij naar aanleiding van een middeleeuws tapijt waarop de zintuigen zijn afgebeeld met, zoals de ondertitel aangeeft, het ‘ware’ zesde zintuig als finale. Soliste is Annelien Van Wauwe, prijswinnares van OPUS Klassik 2020 en inmiddels uitgegroeid tot de bekendste Belgische klarinettiste van deze tijd. Haar voorliefde voor eigentijdse muziek past schitterend bij de virtuoze moderne stijl van Saariaho.


Boheemse bruiloft - Dvořák in plaats van Berlioz

Daarnaast speelt het orkest onder leiding van dirigent Martijn Dendievel symfonie nr. 8 van Dvořák. In deze symfonie etaleert de componist Dvořák vol overgave de liefde voor zijn vaderland, met folkloristische Tsjechische melodieën en ritmes. Het is net alsof je beland bent op een vrolijke Boheemse bruiloft waar uitbundig wordt gespeeld, gezongen en gedanst.

Vanwege de anderhalve meter maatregel die van kracht is - in zowel de zaal als op het podium voor de musici - moest Phion het programma aanpassen. De geplande Symphonie Fantastique komt te vervallen. In plaats hiervan wordt Dvořák symfonie nr. 8 gespeeld. Het concert duurt hiermee een uur, zonder pauze.

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er om 19:15 uur een inleiding. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.

Met dirigent Martijn Dendievel is Phion buitengewoon dynamisch

De Volkskrant ★★★★