Klarinetconcert Saariaho en Dvořák Achtste

Phion
za 12 feb ’22 20:15
za 12 feb ’22
20:15
  • za 12 feb ’22
    20:15
    De Vereeniging Concertzaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Klarinettist Annelien Van Wauwe en Phion delen het podium in een enerverend concert. Met Saariaho’s Klarinetconcert en symfonie nr. 8 van Dvořák onder leiding van Ariane Matiakh worden de zintuigen op scherp gezet. Fascinerend tot de laatste noot.

Programma

Bacewicz Ouverture
Saariaho Klarinetconcert ‘D’om le vrai sens’
Dvořák Symfonie nr. 8

Uitvoerenden

Ariane Matiakh dirigent
Annelien Van Wauwe klarinet

‘D’om le vrai sens’
De Finse Kaija Saariaho staat al jaren aan de top van de hedendaagse componisten met een groot aantal vaak gespeelde composities op haar naam. Het Klarinetconcert ‘D’om le vrai sens’ schreef zij naar aanleiding van een middeleeuws tapijt waarop de zintuigen zijn afgebeeld met, zoals de ondertitel aangeeft, het ‘ware’ zesde zintuig als finale. Soliste is Annelien Van Wauwe, prijswinnares van OPUS Klassik 2020 en inmiddels uitgegroeid tot de bekendste Belgische klarinettiste van deze tijd. Haar voorliefde voor eigentijdse muziek past schitterend bij de virtuoze moderne stijl van Saariaho.

 

Boheemse bruiloft - Dvořák in plaats van Berlioz
Daarnaast speelt het orkest onder leiding van dirigent Ariane Matiakh symfonie nr. 8 van Dvořák. 
Matiakh is momenteel één van de leidende Franse operadirigenten die ook in de concertzaal menig vooraanstaand orkest heeft gedirigeerd. In deze symfonie etaleert de componist Dvořák vol overgave de liefde voor zijn vaderland, met folkloristische Tsjechische melodieën en ritmes. Het is net alsof je beland bent op een vrolijke Boheemse bruiloft waar uitbundig wordt gespeeld, gezongen en gedanst.


Vanwege de anderhalve meter maatregel die van kracht is - in zowel de zaal als op het podium voor de musici - moest Phion het programma aanpassen. De geplande Symphonie Fantastique komt te vervallen. In plaats hiervan wordt Dvořák symfonie nr. 8 gespeeld. Het concert duurt hiermee een uur, zonder pauze.