foto: Bowie Verschuuren

Winterreise

Ragazze Quartet & Florian Just
vr 11 feb ’22 20:15 - 21:25
vr 11 feb ’22
20:15 - 21:25
  • vr 11 feb ’22
    20:15 - 21:25
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Een indringende versie van Schuberts Winterreise. De liedcyclus behoort tot de populairste werken van Schubert. De hang naar het onbekende en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een reis naar het onbekende.

Winterreise is speciaal voor Ragazze gearrangeerd voor bariton en strijkkwartet door Wim ten Have. Het resultaat is soms een prachtige nabootsing van de piano, soms een realisatie van effecten die in de piano uitsluitend gesuggereerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ijzige ‘sul ponticello’-klanken die ook in de Vier Jaargetijden van Vivaldi zo’n winterse kou voelbaar weten te maken.

Waar de piano het soms wint in percussieve momenten, kan het strijkkwartet vaak meer warmte, leven en diepte in de klank leggen. Bovendien voegt dit ensemble meer toe dan alleen de samenklanken van vier strijkinstrumenten, je voelt ook de energie van vier musici die zich tegelijkertijd verbinden met de muziek en de zanger.

De vier leden van het Ragazze Quartet hebben zich daarbij vertrouwd gemaakt met de tekst, en in samenwerking met bewerker Wim ten Have gezorgd dat er een partituur is gecreëerd die hen en de bariton Florian Just op het lijf geschreven is.

in de pers

“Wat telt is de verbluffende rijkdom aan klankcontrasten waarmee de strijkers het ijzige landschap uitbeelden en het leed van de reiziger uitvergroten. Der Leierman zingt hij glashelder, zonder vibrato, terwijl de strijkers een spookachtige draailier nabootsen. Een lofwaardige toevoeging aan de Winterreise-catalogus.” – Volkskrant ★★★★

Het Ragazze Quartet speelt op het scherpst van de snede en prikkelt de zinnen met zijn effectvolle aanpak.

De Gelderlander