Het Einde van de Tijd

Pieter van Loenen, Hanneke Last e.a.
Messiaen-klassieker Quatuor pour la fin du temps
wo 23 feb ’22 20:15 - 21:30
wo 23 feb ’22
20:15 - 21:30
  • wo 23 feb ’22
    20:15 - 21:30
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze
    geweest

Op 22 februari herdenken we het bombardement van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dag later staat in De Vereeniging het indrukwekkende theatrale concert Het Einde van de Tijd. Rode draad is het achtergrondverhaal bij het beroemde Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen. Het was enorm bijzonder dat er tijdens de oorlog zelfs nog in de kampen muziek werd gemaakt. Het Einde van de Tijd is exemplarisch voor de veerkracht van kunst in hele zware tijden. Violist Pieter van Loenen werd gegrepen door zowel de muziek als het achtergrondverhaal. Wie was Messiaen, die in krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog in staat was zo’n indrukwekkend werk te componeren en op te voeren? Wat betekent creatie in tijden van destructie?

Programma

Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps

Uitvoerenden

Pieter van Loenen viool
Jelmer de Moed klarinet
Lidy Blijdorp cello
Tobias Borsboom piano
Hanneke Last tekst & spel
Titus Tiel Groenestege regie

Samen met schrijver en actrice Hanneke Last begon van Loenen een zoektocht om een nieuw licht op deze Messiaenklassieker te werpen. Last schreef een monoloog die Messiaens binnenwereld probeert te verwoorden en langs de muziek meandert; Titus Tiel Groenestege regisseerde Het Einde van de Tijd. Met Tobias Borsboom (piano), Bart de Kater (klarinet) en Lidy Blijdorp (cello).

Deze voorstelling is tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds - Dessauvagie-Sauer Fonds, het Norma Fonds en het Lira Fonds.