Matthäus-Passion

Nederlands Blazers Ensemble & Duda Paiva Company
vr 8 apr ’22 20:15 - 21:35
vr 8 apr ’22
20:15 - 21:35
  • vr 8 apr ’22
    20:15 - 21:35
    De Vereeniging Concertzaal
    geweest

Een andere kijk op het universum van Bachs Matthäus-Passion. Vier zangers zijn ook de poppen, poppen die mensen zijn: de verteller, de verrader, de maagd en de visionair. Een jaarlijkse, in de Passietijd terugkerende, nieuwe traditie. Met de fenomenale jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot, Sinan Arat op de ney en Claron McFadden als evangelist.

Programma

J.S. Bach Matthäus-Passion (bewerking: Arjan Linker)

Uitvoerenden

Duda Paiva Company dans & poppen
Claron McFadden sopraan 
Rick Zwart bariton

In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent. 

De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het Nederlands Blazers Ensemble: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts Requiem,  Figaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria, Mahlers Lied von der Erde en Symmetries van John Adams. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 het zeer bejubelde The Fairy Queen maakte. De jonge componist Arjan Linker (2000) is gevraagd het onmogelijke waar te maken en dit ‘opus magnum’ van Bach te arrangeren. Linker is een voormalig winnaar van de NBEcompositiewedstrijd en een van de meest opmerkelijke jongNBE-talenten van de laatste jaren.

Universeel verhaal

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Matteüs. Hierin is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid. In hun interpretatie van de Matthäus-Passion leggen Schneemann en Paiva de nadruk op de universele kant van het verhaal, namelijk dat van een visionaire man die ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld, maar niet begrepen wordt. Het onrecht en de lafheid die hij tegenkomt, beantwoordt hij met liefde en door de verbinding aan te gaan. Hiermee transformeren de makers deze christelijke tragedie tot een tijdloos verhaal met universele zeggingskracht.

Met medewerking van Kamerkoor Mnemosyne. 

Inleiding = uitverkocht

Voorafgaand aan het concert is er om 19:15 uur een inleiding. Deze wordt verzorgd door Huib Ramaer. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.