foto: Gordon Meuleman

Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater i.s.m. New European Ensemble
di 10 mei ’22 - wo 11 mei ’22
di 10 mei ’22
-
wo 11 mei ’22

In haar beroemde trilogie – Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Eric de Vroedt: "De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken."

 

Het verhaal
In 1972 trouwt Lea voor de derde keer. Haar kersverse echtgenoot is de succesvolle arts Nico. Haar ouders, Ada en Simon, hebben de oorlog overleefd, maar ze ondervinden er toch nog de gevolgen van. Op het bruiloftsfeest worden de familieverhoudingen steeds ingewikkelder. Ook Lea's onderduikmoeder, Riet, is aanwezig. Terwijl Ada en Simon zich afwenden van het verleden en stug proberen door te leven, worstelt Lea nog met haar eigen geschiedenis en met die van haar ouders. 
 
Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken.
  
De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen. 

Voor het eerst in Nederland
Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes livemusici tekenen voor een fantastische theateravond. 

Oproep aan jongeren: neem deel aan Tussen jou en mij
Tussen jou en mij, een gesprek tussen verschillende generaties, komt als randprogramma bij de voorstellingen van Leedvermaak in de Stadsschouwburg. Hiervoor zijn wij op zoek naar jongeren tussen 14 en 20 jaar die vooral nieuwgierig zijn in een ander. Dus ben jij niet op je mond gevallen, maatschappelijk betrokken en wil je onderdeel zijn van een professionele theatervoorstelling? Ga het gesprek dan aan in ‘Tussen jou en mij.’ Klik hier voor meer info en om je aan te melden.
 

Tijdschema
Deel 1: 90 minuten Leedvermaak
25 minuten pauze
Deel 2: 75 minuten Rijgdraad
25 minuten pauze
Deel 3: 80 minuten Simon

In de pers

“Memorable toneelgebeurtenis”. - Scènes ★★★★
“Een bijzondere en belangrijke toneelervaring”. - Trouw ★★★
“Leedvermaak trilogie is gedetailleerd, talig en tijdloos toneel dat […] met liefde en aandacht door de acteurs ten tonele wordt gebracht en er terloops behoorlijk inhakt.” - Telegraaf ★★★★
“Behalve die ijzersterke tekst, heeft De Vroedt een geweldig acteursensemble als grote troef.” - NRC ●●●●

Swingend trekken de acteurs en musici van de Leedvermaak-trilogie je naar de bodemloze pijn van een familie.

De Volkskrant ★★★★

Credits

tekst Judith Herzberg 
regie Eric de Vroedt 
cast Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Jaap Spijkers e.a. 
compositie en livemuziek Florentijn Boddendijk en Remco de Jong