foto: Rahi Rezvani

Sudden and Suspended

NDT 2
za 14 mei ’22 20:00 - 21:50
za 14 mei ’22
20:00 - 21:50
  • za 14 mei ’22
    20:00 - 21:50
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

In Sudden and Suspended komen drie verschillende choreografische stemmen samen. Het NDT 2-programma presenteert Cluster (wereldpremière) van Edward Clug en Fathoms, een fonkelnieuw werk van Tiffany Tregarthen en David Raymond. Dit Canadese duo staat bekend om zijn filmische en de zwaartekracht tartende choreografieën. Daarnaast brengt NDT2 Johan Ingers veelgeprezen IMPASSE terug op het toneel.

Clug creëerde zijn eerste werk voor NDT, mutual comfort, in 2015, dat tot lovende recensies leidde en zijn doorbraak in Nederland betekende. In al zijn werken toont de choreograaf Edward Clug (Roemenië) een poëtisch en dynamisch karakter in zijn choreografische taal, met een scherp oog voor detail, dat verfijnde, intieme en sensuele bewegingen creëert. Clugs première voor Sudden and Suspended, Cluster, is zijn vijfde creatie voor NDT, wat hem een terugkerende en welkome gastchoreograaf van het gezelschap maakt.

Het werk van Tiffany Tregarthen en David Raymond (Canada) kan beschreven worden als filmisch, de zwaartekracht tartend, en daagt de traditionele esthetiek en vormen van dans uit door middel van onderzoek, experiment en rigoureus vrij spel. Hun werk is wereldwijd opgevoerd en samen hebben de choreografen voor gezelschappen over de hele wereld gecreëerd. In 2007 richtten Tregarthen en Raymond hun eigen dansgezelschap Out Innerspace op, dat werken maakt die het lichaam en de menselijke ervaring inzetten als onbeperkte bronnen voor ontdekking en betekenis. Het nieuwe werk Fathoms is tevens het eerste werk dat de makers creëren met de dansers van NDT 2.

De choreografie van Johan Inger (Zweden) onderstreept  een krachtig en gepassioneerd vocabulaire dat zich ontvouwt in speelse en lyrische passages die een kinesthetische verbinding creëren. Als voormalig danser van NDT maakte hij in 1995 zijn eerste werk voor het gezelschap, en hij was tussen 2009 en 2015 associate choreograaf. Inger creëert wereldwijd voor gezelschappen.

Voor Sudden and Suspended brengen de NDT 2-dansers IMPASSE uit 2020 terug. Het werk bevraagt het vermogen om de wereld collectief in twijfel te trekken en om de kracht te vinden het opnieuw te verbeelden. Vloeiende bewegingen en sterke ritmes worden vertaald in momenten van hysterie en manische isolatie die voor een toenemend gevoel van urgentie zorgen.

Tijdschema
1e ballet: 27 minuten
20 minuten pauze
2e ballet: 20 minuten
20 minuten pauze
3e ballet: 25 minuten

De jonge dansers van NDT 2 zijn een bewegend kunstwerk van fabuleuze lichamen

de Volkskrant ***** (over Sudden and Suspended)

Credits

Edward Clug Cluster (wereldpremière)
Johan Inger IMPASSE
David Raymond and Tiffany Tregarthen Fathoms (wereldpremière)