foto: Stephan Vanfleteren

Een Meeuw

Toneelgroep Maastricht
za 4 jun ’22 20:00 - 22:10
za 4 jun ’22
20:00 - 22:10
  • za 4 jun ’22
    20:00 - 22:10
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Een vernieuwde en sprankelende versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet.

Voorjaar 2022 zetten schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet. 

Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina (Jaspers) staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin (Römer), wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019) brengen Pfeijffer en Sluysmans in 2022 met Een meeuw een moderne interpretatie van een van de bekendste toneelklassiekers. Een meeuw wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, maar vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding in het Theatercafé.  De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces.

Acteur Dries Vanhegen geeft de inleiding, hij speelt dokter Dorn in de voorstelling. Dries zal vertellen over de thema’s van het stuk, het maakproces en de regievisie. De inleiding biedt het publiek ook mogelijkheden om zelf vragen te stellen.

In de pers

"Prachtige portretten van medemenselijkheid" - NRC ★★★★
"Regisseur Sluysmans brengt vaart en humor in het stuk" - Trouw ★★★★
"Ilja Leonard Pfeijffer toont zich een ware romanticus" - Telegraaf ★★★★ 
"Opnieuw een succesvolle samenwerking tussen Sluysmans en Pfeijffer" - Scènes ★★★★
"Spelplezier spat er vanaf" - De Limburger ★★★★
"Volop theatergenot" - Theaterkrant

Een duizelingwekkend spiegelpaleis

De Volkskrant ★★★★★

Credits

spel Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse, Tim Helderman
tekst Ilja Leonard Pfeijffer 
regie Michel Sluysmans