Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Phion
Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west
vr 10 feb ’23 20:15 - 21:55
vr 10 feb ’23
20:15 - 21:55
  • vr 10 feb ’23
    20:15 - 21:55
    Pauze 21:00
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Een grensverleggend concert op het raakvlak tussen oost en west met muziek geïnspireerd op 1001 Nacht en de Egyptische zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz.

Programma

Debussy Nuages en Fêtes uit Trois Nocturnes
Debussy Deux Arabesques (instrumentatie van Mouton)
Abdel Wahab Inta Omry (oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum)
Abdel Wahab Sakan Al-Layl (oorspronkelijk gezongen door Fairouz)
Ravel Shéhérazade  
Bartók Danssuite 

Uitvoerenden

Bertie Baigent dirigent
Aylin Sezer sopraan 
Nai Barghouti zangå

Gastmusici in orkest
Abderrahim Semlali viool
Khalil Khoury qanun 
Modar Salama percussie
Haytham Safia u’d

Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Reis met Phion mee naar de Oriënt. De muziek die daar klinkt is van een betoverende schoonheid en rijkdom. Exotisch, maar tegelijkertijd met onverwachte en verrassende raakvlakken met de ‘westerse’ muziek. Luister maar naar Deux Arabesques van Debussy of naar zijn Nocturnes, waarin hij Parijse taferelen een oosters mystieke tint geeft. Of de Danssuite van Bartók, waarin hij de Hongaarse dansen, via de Roma-muziek verbindt met de Arabische cultuur. Een schitterend programma waar klassieke composities én muziek uit de Arabische wereld hand in hand gaan. Het orkest wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met Arabische instrumenten zoals de u’d en qanun om die typische klankkleur voort te brengen. Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west.

 

Liederen van Wahab

De Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer zingt Sheherazade van Ravel. Haar oriëntaalse wortels komen goed van pas in deze liederen die geïnspireerd zijn op de sprookjessfeer van 1001 Nacht. De Palestijnse zangeres Nai Barghouti steekt de grens verder over en zingt twee liederen van de Egyptische componist Abdel Wahab. Ook wel de ‘godfather’ van het Arabische lied genoemd. Deze liederen werden oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum, de beroemdste zangeres die Egypte ooit gekend heeft, en de Libanese ster Fairouz. Twee legendes uit de tijd van de Arabische Gouden Eeuw van het lied. De liederen van deze twee grootheden leven anno 2023 nog steeds in de harten van alle Arabieren en van de hele wereld. Nu klinken de liederen in schitterende symfonische arrangementen, gespeeld door Phion onder leiding van Bertie Baigent winnaar van de International Conducting Competition Rotterdam. Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west die je niet mag missen.

Lees hier de programmafolder

Voorprogramma door Moataz Rageb

Moataz Rageb vertelt over de geschiedenis en de huidige wereld van de Arabische muziek. Hij gaat ons helpen om ons gehoor, dat vaak gewend is om vooral Westerse muziek te beluisteren en te waarderen, in te leiden in de Arabische muziek. Deze muziek bloeit op door haar karakteristieke en unieke tonen, ritmes en instrumenten. Moataz neemt ons mee in de contrasten tussen oost en west, en de blik van de componisten naar elkaars werelddelen waaruit inspiratie werd gehaald. Dit alles komt ook terug in het concert Symfonische Oriënt waarin de samenkomst van Arabische en Westerse muziek(stukken) centraal staat.

Moataz Rageb, ook bekend als ‘Disco Arabesquo’ is socioloog, DJ, onderzoeker en verzamelaar van Arabische cassettes, vinyl en filmposters. Moataz heeft een liefde voor crossover tussen Arabische en Westerse muziek. Die liefde uit zich in een grote verzameling van Arabische cassettes en vinyl die hij met zorg archiveert en digitaliseert. Ook gebruikt hij de muziek in zijn DJ sets.

Het voorprogramma vindt plaats in de kleine zaal  (19.15 uur) en is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer dit ticket ('inleiding') samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.

Dit voorprogramma is een samenwerking van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Concertgebouw De Vereeniging

Bekijk hieronder het interview met Aylin Sezer

Phion reist muzikaal verder naar het oosten. Zangeressen Nai Barghouti en Aylin Sezer zijn hun ideale reisgenoten.

NRC ****