Filmconcert: Hitchcocks Blackmail

James Whale Orchestra & Postland
za 3 dec ’22 20:15 - 21:45
za 3 dec ’22
20:15 - 21:45
  • za 3 dec ’22
    20:15 - 21:45
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Blackmail, in 1929 Hitchcocks defintieve doorbraak als regisseur, keert met een knal terug naar het grote scherm! De gehele film wordt deze avond getoond met een gloednieuwe soundtrack van componist Oliver Parr, live gespeeld door het Postland Ensemble en James Whale Orchestra. 

Blackmail

Blackmail werd oorspronkelijk gemaakt als stomme film. De toenemende populariteit van geluidsfilms zorgde ervoor dat uiteindelijk twee versies van Blackmail verschenen: een stomme versie en een geluidsversie, de eerste Britse geluidsfilm. De film was een enorme kaskraker in Europa en betekende de definitieve doorbraak van Alfred Hitchcock als filmregisseur.

De film bevat alle essentiële elementen van de Hitchcockiaanse thriller: de mooie maar tragische blondine, de charmante boef, de gruwelijke moord, de achtervolging langs beroemde plekken, plotselinge plotwendingen, zwarte humor en natuurlijk een glimp van de maestro zelf. 

Postland

Postland is een nieuw Utrechts muziekcollectief bestaande uit vijf veelzijdige musici uit het topsegment van de brede Europese hedendaagse muziekscene. Het ensemble legt zich toe op het programmeren en uitvoeren van muziekprojecten die zich kenmerken door actuele maatschappelijke thema’s, nieuwe technologieën en cross-overs naar andere (al dan niet culturele) sectoren. Postland streeft met zijn programmering naar gezamenlijke ervaringen voor verschillende doelgroepen, ongeacht leeftijd, economische en culturele achtergrond. 

The James Whale Orchestra

The James Whale Orchestra wordt gevormd door componist Oliver Parr en muziekproducer Panos Iaonnou. Het duo maakt soundtracks voor filmklassiekers, uitgevoerd door een combinatie van live musici gesynchroniseerd met ‘virtuele instrumenten’ die zijn gecreëerd met technologie voor muziekproductie. Met dit concept kan dus in bijna elk theater live georkestreerde filmmuziek ten gehore gebracht worden. Eerdere producties omvatten Frankenstein(1932) en Nosferatu (1923). De recente productie City Girl (1931) is op verschillende plaatsen in Nederland uitgevoerd en oogstte veel lof op het Portugal International Film Festival.

 

Inleiding

Voorafgaand aan het filmconcert houdt Constant Hoogenbosch een inleiding om 19.15 uur. Constant Hoogenbosch doceert over uiteenlopende onderwerpen uit de film- en mediawereld. Hij werkt door heel Nederland (en internationaal) met en voor filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen. Tijdens zijn inleiding zal Constant onder meer een interview houden met componist Oliver Parr.

De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.