Wintertournee

Nationaal Jeugdorkest
do 19 jan ’23 20:15
do 19 jan ’23
20:15
  • do 19 jan ’23
    20:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Het Nationaal Jeugdorkest bestaat uit jonge toptalenten tussen de 18 en 26 jaar. Tijdens deze tournee staat de roemruchte Sacre du printemps van Stravinsky op de lessenaars, evenals werken van Messiaen, Ravel en Kortekaas. 

Programma

Olivier Messiaen Les offrandes oubliées
Maurice Ravel Daphnis et Chloé Suite 2
Bram Kortekaas L'Élue, Prélude pour orchestre (nieuwe compositie voor het Nationaal Jeugdorkest in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert)
Igor Stravinsky Le Sacre du printemps

Uitvoerenden

Nationaal Jeugdorkest
Antony Hermus dirigent

Het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van vaste gastdirigent Antony Hermus speelt een programma rondom het revolutionaire Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, oorspronkelijk geschreven als ballet waarin heidense offerrituelen centraal staan: de komst van de lente wordt gevierd met een rituele dans waarin een maagdelijk meisje danst tot ze er dood bij neervalt. Speciaal voor het NJO schreef componist Bram Kortekaas een opmaat voor en tevens hommage aan dit werk dat tijdens deze tournee in première gaat. 

Naast dit tweeluik van Kortekaas en Stravinsky, voert het NJO Les offrandes oubliées uit van Olivier Messiaen en de tweede suite uit Daphnis et Chloé van Maurice Ravel. Met deze werken onderstreept het orkest zowel het thema van het  brengen van offers, alhoewel die bij Messiaen juist een katholieke en devote betekenis hebben, als de muzikale traditie van Stravinsky waarin conventies werden losgelaten én Les Ballets Russes hoogtijdagen beleefden.