Marco Borggreve

Barbers Vioolconcert en de Zevende van Beethoven

Phion
zo 21 mei ’23 14:15
zo 21 mei ’23
14:15
  • zo 21 mei ’23
    14:15
    De Vereeniging Grote Zaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Isabelle van Keulen speelt het Vioolconcert van Barber, Alexei Ogrintchouk dirigeert Beethovens Zevende.

Programma

Beethoven Ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ (Beethoven Ouverture en finale ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ opus 43)
Barber Vioolconcert (Barber Vioolconcert opus 14)
Beethoven Symfonie nr. 7 (Beethoven: Symfonie nr. 7 opus 92 in A)

Uitvoerenden

Alexei Ogrintchouk dirigent
Isabelle van Keulen viool

Concertvioliste Isabelle van Keulen

Bij het grote televisiepubliek is Isabelle van Keulen bekend als jurylid van ‘Maestro’, maar in hart en nieren blijft ze een concertvioliste met een inmiddels lange en uiterst succesvolle carrière op de nationale en internationale podia. Phion begeleidt haar in het Vioolconcert van de Amerikaanse Samuel Barber dat hij componeerde voor zijn studiegenoot Iso Briselli, het behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de 20e eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief. De finale is echter een virtuoos hoogstandje dat alle technische vaardigheden van de solist eist. Kortom een werk dat Isabelle van Keulen op het lijf geschreven is.

 

De geliefde Zevende symfonie

Voor Alexei Ogrintchouk, regelmatig terugkerend gastdirigent van Phion, is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. Als gerenommeerd hoboïst speelde hij het talloze malen bij diverse orkesten, als dirigent gaf hij er nog niet zo lang geleden een indrukwekkende interpretatie van met Sinfonietta Riga. Bij leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist.

Nog meer dansende Beethoven in de ouverture die op het programma staat. In 1801 maakte hij een zeldzaam uitstapje naar het ballet met zijn Die Geschöpfe de Prometheus. De choreografie en zelfs het verhaal is verloren gegaan. Maar Beethovens muziek is gebleven en vooral de ouverture daaruit heeft zijn weg naar de concertzaal gevonden.

 

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er om 13.15 uur een inleiding. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.