Melle Meivogel

Overwinningssymfonie

Pynarello
za 3 jun ’23 20:15
za 3 jun ’23
20:15
  • za 3 jun ’23
    20:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Voor zijn indrukwekkende negende symfonie nam componist Sjostakovitsj de overwinning van het Sovietleger op de nazi's als uitgangspunt. De Nederlandse componisten Kika Sprangers en Anne-Maartje Lemereis laten zich inspireren door het thema overwinning en componeren een antwoord op het werk van Sjostakovitsj. 

Programma

Sjostakovitsj Symfonie nr. 9
Kika Sprangers nieuw werk
Anne-Maartje Lemereis nieuw werk

Sjostakovitsj kondigde de negende aan als een groots werk over de overwinning van het Rode Leger dat het land van de vijand had bevrijd. De verwachting was dan ook dat zijn negende nog grootser en meeslepender zou zijn dan de zevende en achtste symfonie. De eerste schetsen waren dat ook, maar toen Sjostakovitsj de symfonie een paar maanden na de daadwerkelijke overwinning afmaakte kwam er tot ieders verbazing opeens een licht, kort en bijna speels werk tevoorschijn. Keek Sjostakovitsj opeens anders tegen de overwinning aan? Twee jaar na de première werd het stuk verboden door het regime.   

Twee hedendaagse Nederlandse componisten laten zich inspireren door het thema overwinning en componeren een antwoord op deze bestaande symfonie. Hoe klinkt een overwinning in de huidige tijd, waarin onderdrukking en censuur nog steeds actuele thema’s zijn?

  • Omdat we je graag de meest sfeervolle concertbeleving willen bieden, bouwen we voor dit concert de zaal om naar een intieme clubsetting met tafeltjes. Dit betekent je zelf een fijne zitplaats mag uitzoeken.