Melle Meivogel

Vrijheid & Overwinning - Sjostakovitsj 9

Pynarello
za 3 jun ’23 20:15 - 21:30
za 3 jun ’23
20:15 - 21:30
  • za 3 jun ’23
    20:15 - 21:30
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Pynarello speelt met de grootste bezetting tot nu toe! Ze spelen onder meer de negende symfonie van Sjostakovitsj, die als bijnaam ‘Overwinningssymfonie’ heeft. Sjostakovitsj kondigde de negende aan als een groots werk over de overwinning van het Rode Leger dat het land van de vijand had bevrijd. Toen Sjostakovitsj de symfonie een paar maanden na de daadwerkelijk overwinning voltooide kwam er tot ieder verbazing opeens een licht, kort en bijna speels werk tevoorschijn. Keek Sjostakovitsj anders aan tegen de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitland? Openlijke kritiek op het regime was onmogelijk, was deze symfonie zijn wijze van verzet? 

Programma

Sprangers Parade
Lemereis
Twee, concert voor piano en orkest
Sjostakovitsj Symfonie nr. 9

Uitvoerenden

Pynarello
Saskia Lankhoorn piano

Op uitnodiging van Pynarello laten de jonge Nederlandse componisten Kika Sprangers en Anne Maartje Lemereis zich inspireren door het thema overwinning en componeren zij een antwoord op Sjostakovitsj’s bijna 80 jaar oude symfonie. Hiermee biedt Pynarello ruimte aan een nieuwe generatie componisten en denken zij na over de hedendaagse uitvoering en betekenis van klassieke meesterwerken in deze tijd. Juist uitzonderlijke combinaties van makers en musici kunnen voor Pynarello een interessant en verrassend licht laten schijnen op ingewikkelde hedendaagse vragen die hierbij komen kijken. We zijn iedere dag opnieuw getuige van verschillende vormen van onvrijheid en ongelijkheid in de wereld. Hoe reflecteren componisten van nu op actuele thema’s als oorlog, onderdrukking en censuur? Welke rol kan muziek spelen in de strijd naar vrijheid voor iedereen? Met alle huidige ontwikkelingen op onze aardbol zijn deze vragen zeer actueel en urgenter dan ooit.

  • Omdat we je graag de meest sfeervolle concertbeleving willen bieden, bouwen we voor dit concert de zaal om naar een intieme clubsetting met tafeltjes. Dit betekent dat je zelf een fijne zitplaats mag uitzoeken. 

Lees hier alvast het programma.

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er om 19.15 uur een inleiding. De inleiding wordt verzorgd door vijf Pynarelli: Annerien Stuker (viool), Arne Visser (tuba), Arthur Kerklaan (trompet) Michiel Wittink & Mark Mulder (altviool). De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.