foto: Simon van Boxtel

Mathieu van Bellen speelt Brahms

Phion
vr 9 sep ’22 20:15 - 22:10
vr 9 sep ’22
20:15 - 22:10
  • vr 9 sep ’22
    20:15 - 22:10
    Pauze 21:05
    De Vereeniging Grote Zaal
    geweest

Phion opent het seizoen met solerend concertmeester Mathieu van Bellen en gastdirigent Michał Nesterowicz.

Programma

Fadael opdrachtcompositie (wereldpremière)
Brahms Vioolconcert (Brahms Vioolconcert opus 77 in D)
Tsjaikovski Symfonie nr. 4 (Tsjaikovski Symfonie nr. 4 opus 37 in f)

Uitvoerenden

Michał Nesterowicz dirigent
Mathieu van Bellen viool

Concertmeester speelt Brahms
Phion opent het nieuwe seizoen met twee klinkende composities gespeeld en gedirigeerd door twee musici die nauw verbonden zijn aan het orkest. Als concertmeester van Phion en fervent kamermusicus is Mathieu van Bellen verzot op de werken van Brahms. Nu soleert hij in zijn vioolconcert. ‘Eigenlijk is dit vioolconcert een verlengde van zijn symfonieën, met een hoofdrol voor de solo-vioolpartij. Het maakt me zo blij om dit fantastische werk met mijn orkestcollega’s te mogen spelen’. Dit vioolconcert, één van de bekendste uit de romantiek, speelt Mathieu van Bellen op zijn minstens even befaamde Guadagnini-viool uit 1783.

Symfonie van tegenstellingen
Met de Vierde symfonie dirigeert Michał Nesterowicz een echte evergreen van Tsjaikovski. Een werk waarin de componist zich emotioneel helemaal blootgeeft als reactie op zijn volledig mislukte huwelijk. Van hoop tot wanhoop, van diepe melancholie tot triomfantelijke opgetogenheid, het komt allemaal voorbij in vier delen symfonische muziek. Het concert begint met een verrassing in de vorm van een wereldpremière. De jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael schrijft in opdracht van Phion het openingswerk voor dit programma.

 

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er om 19.15 uur een inleiding. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor het concert in het verkoopproces.