Bruce Foster

Deel 6 - Beethovens monumenten uit de kamermuziek

New Zealand String Quartet
Kamermuziek Nijmegen
wo 23 nov ’22 20:15
wo 23 nov ’22
20:15
  • wo 23 nov ’22
    20:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

In het najaar van 2020 zou het New Zealand String Quartet in Nijmegen de gehele cyclus van Beethovens strijkkwartetten uitvoeren – ter ere van het 250-jarige jubilieum van de grote componist. Zes avonden lang, een samenwerking van de Stichting Zoltán Székely en de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Dat zullen ze in het seizoen 2022–2023 alsnog doen!

Programma

Beethoven Strijkkwartet nr. 15 in a, op. 132
Beethoven Strijkkwartet nr. 14 in cis, op. 131

Uitvoerenden

New Zealand String Quartet strijkkwartet

Het New Zealand String Quartet vierde in 2017 in bijna onveranderde samenstelling zijn dertigjarige bestaan. Het strijkkwartet wordt wereldwijd geprezen om zijn levendige, ademende spel, inzichtelijke interpretaties, krachtige communicatie en dynamische speelstijl. Met hun streven naar pure klankschoonheid weten zij het publiek aan zich te kluisteren. Nijmegen mocht dit al twee keer eerder ervaren. 

 

Doofheid, isolement, achterdocht, een slechter wordende gezondheid en moeizame familieverhoudingen kenmerkten de laatste jaren van Ludwig van Beethoven. Zijn composities uit deze periode kregen een steeds meditatiever karakter. Beethoven gebruikte voor zijn laatste kwartetten een abstractere muzikale taal en barste daarmee letterlijk uit de voegen van de klassieke traditie. In de verwerking van de motieven ging de componist tot de meest extreme uitersten. Tijdens dit NSvK-concert luisteren we naar twee van de late strijkkwartetten, de veertiende en vijftiende – absolute hoogtepunten uit het gehele strijkkwartetrepertoire!

Dit is concert 3 van het 73e seizoen van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Al meer dan 70 jaar organiseert de stichting kamermuziekconcerten met de internationale wereldtop in Nijmegen. Abonnementen voor de serie van 7 concerten zijn voor €160,- te koop via kamermuzieknijmegen.nl en bij boekhandel Roelants.