Philipp Kopachevski

Een heerlijke klavieravond vol virtuoze walsen
Kamermuziek Nijmegen
di 7 feb ’23 20:15 - 22:00
di 7 feb ’23
20:15 - 22:00
  • di 7 feb ’23
    20:15 - 22:00
    Pauze 20:55
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Programma

Chopin Polonaise in As, op. 53; Berceuse in Des, op. 57; Fantaisie – Impromptu in cis, op. posth. 66; Nocturne in Es, op. 9/2, vijf walsen
Ravel Valses nobles et sentimentales 
Liszt/Gounod Wals uit Faust
List/Von Weber Ouverture uit Der Freischütz
Liszt Bagatelle sans tonalité, S.216a

Uitvoerenden

Philipp Kopachevski piano

De jonge pianist Philipp Kopachevski uit Moskou heeft de afgelopen jaren enorme bewondering van het publiek weten te oogsten. Hij reist de hele wereld over voor solo-recitals en als pianosolist. Hij is prijswinnaar van de International Franz Schubert Piano Competition in Dortmund en maakt deel uit van het project 'Sterren van de 21e eeuw' van de Moscow State Academic Philharmonic. 

Kopachevski zal onder andere walsen te horen brengen van de grootmeesters van de virtuoze pianomuziek. We horen onder andere Schuberts Valses Nobles, een set van twaalf walsen die prachtig illustreren wat Schubert al improviserend tijdens feesten voor zijn vrienden uitvoerde. De Valses nobles et Sentimentales van Ravel zijn daar op hun beurt een directe hommage aan. De impressionistische en modernistische Ravel schreef de walsen met, aldus hemzelf, ‘duidelijk grotere helderheid, dat de harmonie heeft versterkt en de contrasten heeft verscherpt’. In Liszt bewerking van de Wals uit Gounods opera Faust danst Faust, door de duivel omgetoverd tot een aimabele jongeman, met een groep dorpelingen. Hij probeert Margaret, waar hij verliefd op is, het hof te maken. Liszt maakte veel opera-transcripties. Zelfs binnen zijn hondsmoeilijke oeuvre behoren deze tot de meest virtuoze werken: wat normaal gesproken uitgevoerd wordt door een symfonieorkest, wordt nu uitgevoerd door slechts één pianist.

 

Bekijk hier alvast het programma