Don Quichot

OPERA2DAY & New European Ensemble
di 7 feb ’23 20:00
di 7 feb ’23
20:00
  • di 7 feb ’23
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Reis mee door de vele werkelijkheden van Don Quichot van La Mancha in een opera met nieuw gecomponeerde muziek én middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. En gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes.

De vroeg 17de-eeuwse roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes staat bekend als het beste literaire werk aller tijden. In de roman probeert Don Quichot - een rijke Spanjaard met Arabisch bloed – zich van een leven vol sleur te ontdoen. Hij is op zoek naar grootse en meeslepende avonturen, maar wordt daarin niet begrepen door de wereld om hem heen. De roman is nog altijd verbluffend modern en de boodschap die het uitdraagt heeft na meer dan 400 jaar nog niets van zijn bekoring verloren: geef je leven zin - jaag je dromen na!
 
Don Quichot is de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Maar ondanks zijn rijkdom en machtige functie ervaart hij zijn leven als monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken daarna verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.
 
Het New European Ensemble werkt voor deze productie samen met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur betoverende composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Beiden waren eerder deel van het team dat de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. “Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”, schreef de Volkskrant over die productie. Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening.
 
Met Don Quichot zet OPERA2DAY opnieuw een personage uit de vroege 17e eeuw in de schijnwerpers, na eerdere opera’s over l’Orfeo, Don Giovanni en Hamlet. Don Quichot is een avontuurlijke opvolger van de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons, dat juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde.

Credits

Regie en libretto Stefano Simone Pintor 
Muziek Vanni Moretto 
Dirigent Hernán Schvartzman