© Jie Ma

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

OPERA2DAY & New European Ensemble
di 7 feb ’23 20:00 - 22:40
di 7 feb ’23
20:00 - 22:40
  • di 7 feb ’23
    20:00 - 22:40
    Pauze 21:20
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. De productie is een avontuurlijke opvolger van de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons, die juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde.   

een avontuurlijke opera over de herovering van de fantasie

De vroeg 17de-eeuwse roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes staat bekend als het beste literaire werk aller tijden. In de roman probeert Don Quichot - een rijke Spanjaard met Arabisch bloed – zich van een leven vol sleur te ontdoen. Hij is op zoek naar grootse en meeslepende avonturen, maar wordt daarin niet begrepen door de wereld om hem heen. De roman is nog altijd verbluffend modern en de boodschap die het uitdraagt heeft na meer dan 400 jaar nog niets van zijn bekoring verloren: geef je leven zin - jaag je dromen na!

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.

middeleeuwse muziek uit diverse culturen

Het New European Ensemble werkt voor deze productie samen met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto liet zich inspireren door middeleeuwse muziek uit diverse culturen.

boventiteling

De opera wordt boventiteld in het Nederlands en Engels 

Bekijk hier de video-inleiding op de opera.

 

 Opera2day brengt een hedendaagse Don Quichot met fraaie muziek en een bureaustoel als paard.

De Volkskrant ★★★☆☆

Credits

regie en libretto Stefano Simone Pintor 
muziek Vanni Moretto 
dirigent Hernán Schvartzman
m.m.v. La Fonte Musica
met o.a. Mattijs van de Woerd (Don Quichot)