foto: Gordon Meuleman

Het Nationale Theater

De Jaren
vr 2 dec ’22 20:00 - 22:15
vr 2 dec ’22
20:00 - 22:15
  • vr 2 dec ’22
    20:00 - 22:15
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog en ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu. Ze wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, klassenverschillen en individuele kansen.

Naar het succesvolle boek van Annie Ernaux, in regie van Eline Arbo.

In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. ‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.’

De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven.” Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021).

Arbo: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

 

Inleiding (uitverkocht)

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding. De inleiding vindt plaats in de foyer van het tweede balkon, omdat het theatercafé gesloten is. De lift in de Stadsschouwburg gaat tot het eerste balkon. Daarna kun je de bordjes volgen.

Beluister de podcast Ik een beetje meer dan jij

In de vierdelige podcastserie Ik een beetje meer dan jij onderzoekt programmamaker Laura van Zuijlen hoe je woorden geeft aan sociale ongelijkheid. Deze eerste aflevering focust op hoe de Nobelprijswinnende Franse schrijver Annie Ernaux schrijft over klassenongelijkheid in De jaren. Met vertaler van het boek Rokus Hofstede en dramaturg van de voorstelling Willemijn Barelds.

Credits

Tekst Annie Ernaux
Regie en bewerking Eline Arbo
Cast Mariana Aparicio Torres, Tamar van den Dop, Hannah Hoekstra, Antoinette Jelgersma & June Yanez