foto: Sofie Knijff

Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or

De Warme Winkel (voorheen toneelgroep Amsterdam)
di 14 feb ’23 20:00 - 21:40
di 14 feb ’23
20:00 - 21:40
  • di 14 feb ’23
    20:00 - 21:40
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

‘Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or’ werd in 2019 als een van de tien beste voorstellingen van het jaar geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theater Festival en markeerde volgens de Volkskrant “een keerpunt in het theater”. 

We worden geboren. We leven. We sterven. We glijden of vechten ons langs de hoogte- en dieptepunten. We slikken onze tegenslagen en counten onze blessings. Als we inzoomen op het persoonlijke verhaal dan vinden we avonturen, twijfels, zwaarbevochten ontwikkelingen en een levensloop die ongetwijfeld het verfilmen waard is. Maar zoomen we uit, dan blijken we niets meer dan een grijs, niet te identificeren, vervuilend stukje overbevolking in een zee van onbeduidendheid. Er is maar één manier om je aan deze soep van middelmatigheid te onttrekken: prijzen winnen.

De Louis d’Or is de hoogst haalbare toneelprijs voor acteurs in Nederland en Vincent Rietveld wil hem heel graag hebben. De voorstelling is met lof overladen en werd geselecteerd voor het Nederlands én Vlaams Theater Festival, maar Vincent won die felbegeerde Louis d’Or nog niet. Nu zet hij nog één keer alles op alles in een ultieme poging zich met deze trofee te vereeuwigen.

De voorstelling is het eerste deel van een bejubelde trilogie waarin De Warme Winkel mogelijke antwoorden onderzoekt op de overbevolking. In dit satirische stuk onderzoeken we ‘excelleren’ als mogelijkheid: beter zijn dan de rest en daarom geen last hebben van overtolligheidsgevoelens in deze overbevolkte wereld.

In de pers

"Heerlijk theater" - Volkskrant ★★★★ 

"Amusante satire" - NRC Handelsblad ★★★★ 

"Serious business vermomd als hilarisch entertainment" - Dagblad van het Noorden ★★★★ 

De voorstelling van Rietveld markeerde, blijkt nu, een keerpunt in het Nederlandse theater.'

de Volkskrant ★★★★

Credits

concept, tekst en spel Vincent Rietveld
tegenspel Adina Macpherson, Mirthe Labree, Lisa Schamlé, Rob Smorenberg, David Westera
eindregie Bianca van der Schoot