foto: Gordon Meuleman

Het Nationale Theater

Coriolanus
Shakespeares scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek
di 28 mrt ’23 20:00 - 22:00
di 28 mrt ’23
20:00 - 22:00
  • di 28 mrt ’23
    20:00 - 22:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Het Nationale Theater presenteert Shakespeares Coriolanus, zijn scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek. Een cast van topacteurs, met Yela de Koning in de titelrol, neemt je mee in deze actuele Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen. 

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp hoe politiek werkt. Daarbij toont hij zowel het lelijke politieke gekonkel als de wispelturigheid van de burgers. Maar vooral laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als emotie en opportunisme het winnen van verstand en gemeenschappelijk belang. Regisseur Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nú! Shakespeare schrijft over een door oorlog veroorzaakt graantekort en hoe boze burgers overheidsgebouwen bestormen omdat ze zich niet gehoord voelen.” 

Coriolanus als vrouw

Nina Spijkers schudt het stuk van Shakespeare op en zet niet een man, maar een vrouw in de titelrol. “Coriolanus is woedend – en niet zonder redenen. Wat gebeurt er als deze woedende generaal geen man is, zoals in het originele stuk van Shakespeare, maar een vrouw? Waar woede bij mannen vaak gezien wordt als een kracht, worden boze vrouwen meestal weggezet als zwak of hysterisch. Terwijl zij zoveel redenen hebben om kwaad te zijn. We gaan Coriolanus’ vrouwelijke woede laten fonkelen. Wen er maar aan.”, aldus Spijkers.

Het verhaal

Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Op aandringen van haar ambitieuze moeder (Betty Schuurman) en een invloedrijke politicus (Bram Coopmans) stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk tegen haar op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.

In de pers

“Weergaloze Yela de Koning eist als vrouwelijke Coriolanus het recht op om woedend te zijn” - NRC ★★★★

“Shakespeares tragedie Coriolanus is uiterst actueel: Wat verlangen we eigenlijk van onze politieke leiders?” - Nederlands Dagblad ★★★★

“actueler dan ooit” - Trouw ★★★★

Inleiding 

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding ('democratisch voorprogramma'). De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces.
De inleiding vindt plaats in het Theatercafé. Mocht je al tickets hebben voor de voorstelling maar nog niet voor de inleiding en je wilt deze graag bezoeken: stuur een mail naar kassa@sedv.nl met het gewenste aantal tickets.

In het democratische voorprogramma van Coriolanus gaan we dieper in op de relatie tussen politiek en burger. Hoe schrijft Shakespeare hierover? Welke overeenkomsten ziet Nina Spijkers tussen toen en nu? Over welke kwaliteiten dient een leider te beschikken en zijn die voor een vrouwelijke leider anders? En wat mag je van een burger verwachten?

Shakespeares ‘Coriolanus’ door Het Nationale Theater is een messcherp commentaar op de actualiteit

De Volkskrant ★★★★

Credits

Tekst William Shakespeare 
Regie Nina Spijkers
Eindregie wegens zwangerschap Liesbeth Coltof
Cast Mariana Aparicio Torres, Emma Buysse, Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers e.a.