Juliette de Groot

Theater Oostpool

Laura H.
Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb
vr 21 apr ’23 20:00 - 21:30
vr 21 apr ’23
20:00 - 21:30
  • vr 21 apr ’23
    20:00 - 21:30
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? 

Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Na verloop van tijd lijkt de publieke opinie echter anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Verhalen van nu

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Theater Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Geen geromantiseerd verhaal

Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

inleiding om 19.00 uur

Kom voorafgaand aan de voorstelling naar de inleiding in het theatercafé. 
Heb je wel een voorstellingsticket maar nog geen ticket voor de inleiding? In Mijn agenda kun je via Verrijk je ervaring alsnog een ticket bestellen.

Kijkwijzer | advies 16+. In deze voorstelling komen scenes voor met fysiek en seksueel geweld.

in de pers

"Is ze dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers maar zeggen.’ - De Volkskrant ★★★★
"Met Laura H. laat Oostpool zien dat je zelfs, of misschien wel juist, over een ‘kalifaatmeisje’ een voorstelling kunt maken." - De Groene Amsterdammer

Meerduidige toneelavond over ongemak en objectiviteit.

NRC  ★★★★

Credits

tekst Thomas Rueb
bewerking Anoek Nuyens
regie Nina Spijkers
spel Selin Akkulak & Tim Olivier Somer