foto: Bas de Brouwer

Toneelgroep Oostpool

Laura H.
De spraakmakende theaterhit uit 2020 in reprise
vr 21 apr ’23 20:00
vr 21 apr ’23
20:00
  • vr 21 apr ’23
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van van naïeve keuzes en het zijn van een natinoaal terrorismerisico. 

Laura H. is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2021 en zowel Jade Olieberg als Charlie Chan Dagelet ontvingen een nominatie voor een Theo d'Or: de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Toneelgroep Oostpool brengt het verhaal dat naadloos past in de lijn die ze onderschrijven: het brengen van verhalen van nu over thema's waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Naar de bestseller van Thomas Rueb

Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Geen geromantiseerd verhaal

Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. 

in de pers

"Is ze dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers maar zeggen.’ - De Volkskrant ★★★★
"Met Laura H. laat Oostpool zien dat je zelfs, of misschien wel juist, over een ‘kalifaatmeisje’ een voorstelling kunt maken." - De Groene Amsterdammer

Meerduidige toneelavond over ongemak en objectiviteit.

NRC  ★★★★

Credits

tekst Thomas Rueb
bewerking Anoek Nuyens
regie Nina Spijkers
spel Selin Akkulak & Tim Olivier Somer