Camerata de’ Bardi van Nederland

GIANNI SCHICCHI-Cluedo
wo 29 jun ’22 20:30 - 22:00
wo 29 jun ’22
20:30 - 22:00
  • wo 29 jun ’22
    20:30 - 22:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
    geweest

Deze voorstelling is geannuleerd, kaarthouders ontvangen een email.

 

GIANNI SCHICCHI-Cluedo

Een hilarische Cluedo-versie van Gianni Schicchi (1918), de komische opera in één bedrijf van Giacomo Puccini. Bij deze ‘opera met moord’ kan het publiek lachen om de lotgevallen van een verraderlijke familie die worstelt met het verlies van een erfenis. In het originele libretto van Giovacchino Forzano sterft Buoso Donati door een natuurlijke oorzaak, maar in deze interactieve Cluedo-versie wordt hij vermoord. Het publiek ontvangt bij aankomst een formulier waarop moordenaar, moordwapen en motief kunnen worden aangegeven. De hoofdrolspelers geven aanwijzingen. Onder de toeschouwers die alle vragen correct hebben beantwoord, worden drie winnaars getrokken. Zij ontvangen een fles klassieke Chianti behorend tot de erfenis van Buoso Donati.

Programma

romance door Rinuccio “Firenze e’come un albero fiorito” (“Florence is als een boom in bloei”) 
romance door Lauretta “O mio babbino caro” (“ O mijn lieve pappie”) 
monoloog door Gianni Schicchi “Ah! che zucconi!” (“O, wat een domkoppen!”) 

Uitvoerenden

Samuel Tamarit Otero dirigent
Flehite Sinfonietta Amersfoort orkest
Solisten uit Opera Campus 22 cast

Gianni Schicchi is een komische opera, gebaseerd op een deel van Dante Alighieri's “La Divina Commedia” (“De Goddelijke Komedie”).

Onder de familieleden die zich haasten naar Buoso Donati, een rijke zakenman die dood is aangetroffen, ontstaan  twijfels of hij alles heeft nagelaten aan het klooster. Daarop begint de jacht op het testament, waarmee de eerdere geruchten worden bevestigd.

De jonge Rinuccio, Buoso’s neef, is verliefd op Lauretta. Hij stelt voor om haar vader Gianni Schicchi, die bekend staat om zijn slimme oplossingen, erbij te halen.

Eerst terughoudend maar door zijn dochter overtuigd, maakt hij zijn strategie bekend: hij zal de plaats van het lijk innemen en een nieuw testament dicteren aan de notaris.

Dit is Schicchi’s kans en hij grijpt elke mogelijkheid aan om iedereen belachelijk te maken en de meest waardevolle bezittingen voor zichzelf te reserveren, inclusief het huis waarin dit alles zich afspeelt.

De verbijsterde familieleden durven daar niets tegen doen vanwege de straf die op het onterecht innemen van andermans plaats of medeplichtigheid aan een dergelijk bedrog staat; verbanning en het afhakken van een hand.

Wanneer de notaris weer is vertrokken jaagt de nieuwe huisbaas iedereen het huis uit en kijkt voldaan naar de flirtende Rinuccio en Lauretta.

Het lijkt op een gebruikelijk goed einde maar dan verschijnt een detective ten tonele, die duidelijkheid wil omtrent Buoso Donati’s dood omdat zij vermoedt dat hij is vermoord!

Zij haalt iedereen weer terug en begint met de ondervraging; alle aanwijzingen die door de hoofdpersonen gedurende de voorstelling zijn verspreid opsporend, om zo te weten te komen wie hem heeft vermoord.

Zij zal ook het publiek vragen om hulp bij het onderzoek om zo uiteindelijk, samen met de toeschouwers, de moordenaar te pakken te nemen.