Annemieke van der Togt

Gelukzoekers op Sumatra

vr 31 mrt ’23 20:00 - 22:05
vr 31 mrt ’23
20:00 - 22:05
  • vr 31 mrt ’23
    20:00 - 22:05
    Stadsschouwburg Theaterzaal

Deze voorstelling is helaas geannuleerd. Ook de inleiding gaat niet door. 

Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.

Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19.00 uur een inleiding. De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces.
De inleiding vindt plaats in de foyer van het tweede balkon. De lift in de Stadsschouwburg gaat tot het eerste balkon. Daarna kun je de bordjes volgen.

Over de inleiding
De inleiding gaat in op de historische context bij deze voorstelling en op het maakproces waarin voortdurend is gezocht naar manieren om aan beide perspectieven, zowel dat van de witte planters als dat van de uitgebuite contractarbeiders, recht te doen.

De inleiding wordt verzorgd door Rick van Werd, één van de acteurs van Gelukzoekers op Sumatra. Rick studeert momenteel aan de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde een rol in De Oost en was ook te zien in Flikken Rotterdam. 

Deze voorstelling bevat stroboscopische effecten van ongeveer twee minuten.

Credits

Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Tekst en regie Olivier Diepenhorst
Tekst dramaturgie: Janine Brogt 
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd