Jan Hordijk

METAMORFOSEN

Ciconia Consort
alles verandert, niets vergaat
wo 17 mei ’23 20:15 - 22:05
wo 17 mei ’23
20:15 - 22:05
  • wo 17 mei ’23
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:05
    De Vereeniging Kleine Zaal - vrije plaatskeuze

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen. 

Metamorfosen heet het vijftien delen tellende dichtwerk van Ovidius dat na tweeduizend jaar nog steeds een inspiratiebron is voor schrijvers, dichters, schilders en componisten. Ovidius schetst een scheppingsverhaal, het leven van klassieke goden en stervelingen, geïnspireerd op het idee van steeds voortgaande verandering en evolutie, omnia mutantur, nihil interit (alles verandert, niets vergaat). 

Je hoort in dit programma misschien wel het grootste en meest verheven stuk voor strijkorkest, de Metamorphosen van Richard Strauss. Een absoluut meesterwerk met polyfonie alla Bach maar dan met laat romantische en vroeg moderne harmonieën. In Tristan Keuris’ Variations gebaseerd op de ontwikkeling en evolutie van muzikale kiemcellen, wordt de luisteraar op meesterlijke wijze meegevoerd in een wervelende meeslepende bijenkorf. Maar wist u dat ook de neef van M.C. Escher, Rudolf Escher, een indrukwekkend muziekwerk schreef voor strijkorkest? 

Beleef samen met Ciconia deze zoektocht naar de principes en achtergronden van de metamorfosen van Ovidius, Escher, Strauss, Koechlin en Keuris.