foto: Michael Wilson

Piano Biënnale - Duivelse vingers en pure poëzie

Jeremy Denk
i.s.m. Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek
vr 21 apr ’23 20:15 - 22:15
vr 21 apr ’23
20:15 - 22:15
  • vr 21 apr ’23
    20:15 - 22:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze
  • Op de tickets zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Jeremy Denk is een pianist die we in Nederland zelden te horen krijgen. Je kent hem wellicht van zijn boek Een merkwaardig leven lang klassiek, dat afgelopen zomer uitkwam en een bestseller werd. Hij schrijft net zo meeslepend als hij speelt: ‘a pianist you want to hear no matter what he performs’, zo schrijft New York Times.

Programma

Mozart  Pianosonate in a, KV 310
Ravel Gaspard de la nuit
Bach Toccata in fis, BWV 910
Mazzoli Heartbreaker
Ligeti The Devil’s Staircase
Beethoven pianosonate in As, op. 110

Gelukkig heeft óók zijn originele programma voor ieder wat wils. Van Bach tot ‘Brooklyn’s post-millennial Mozart’ Missy Mazzoli. Van de hypnotiserende klanken van Ravels extreem virtuoze Gaspard de la nuit tot duivelse uitbarstingen bij Ligeti en een kalmerende Beethoven. Waarom deze werken toch goed bij elkaar passen? Jeremy Denk zou Jeremy Denk niet zijn als hij je er niet alles over vertelde tijdens het concert.  

Piano Biënnale

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale