De Notenkraker

Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum
do 8 dec ’22 20:00 - 22:00
do 8 dec ’22
20:00 - 22:00
  • do 8 dec ’22
    20:00 - 22:00
    Pauze 20:55
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Kerstmis, prinsen, feesten, elven en gevechten, De Notenkraker van Tchaikovsky heeft het allemaal. Het ballet is een van de bekendste en succesvolste ooit. Het gehele ballet zal gespeeld worden en hoewel bij deze uitvoering geen dansers zullen zijn om het verhaal te spelen, is de muziek niet alleen beeldend genoeg om te volgen wat er gebeurt, maar ook van zichzelf een feest om te horen en spelen. Daarom heeft het Nijmeegs Studentenorkest CMC dit stuk gekozen om haar 85 jarig bestaan groots mee vieren.

Onze hoofdpersoon is de jonge Clara, die op kerstavond een notenkraker krijgt. Wanneer ze ‘s nachts uit bed sluipt om ermee te spelen blijkt het speelgoed betoverd en komt die wonderbaarlijk tot leven. Voordat Clara doorheeft wat er gebeurt, is ze beland in een veldslag tussen peperkoeken en soldaten van de slechte muizenkoning. Na een felle strijd verslaan de notenkraker en Clara de muizenkoning en zijn leger en verandert de notenkraker in een knappe prins. Samen reizen ze door het land van sneeuw naar Snoepgoedland. Daar worden ze onthaald door de Suikerboonfee waarmee ze de overwinning vieren en snoep van over de hele wereld eten. Na een laatste dans keert Clara terug naar haar familie.

De muziek voor dit tijdloze sprookje komt van Pjotr Iljitsj Tchaikovsky. De Russische van deze componist klinkt typisch laatromantisch – vernieuwend, vol brede melodische lijnen en een nadruk op de individuele emotie. Hij was de eerste Russische componist wiens muziek internationaal een blijvende indruk maakte. Een indruk die hij later in zijn carrière versterkte met optredens als gastdirigent. Balletten waren een van zijn specialiteiten. De Notenkraker, Doornroosje en Het Zwanenmeer zijn stuk voor stuk werken die nog altijd de opera- en concertagenda’s domineren.