Macha Bakker

Lunchconcert

Heleen Vegter
wo 29 mrt ’23 12:30 - 13:15
wo 29 mrt ’23
12:30 - 13:15
  • wo 29 mrt ’23
    12:30 - 13:15
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze
    geweest

Zin in een muzikale break in je (werk)dag? Bezoek een lunchconcert en ga met nieuwe energie weer aan de slag. Combineer je concertbezoek met een lunch in ons restaurant. Verrassende programma’s door jonge musici, gratis toegankelijk, mét ticket.

Programma

Tchaikovsky selectie uit De Seizoenen

Tchaikovsky’s Seizoenen - of eigenlijk maanden - zijn prachtige miniaturen die elk een eigen sfeer uitademen. De componist kreeg de opdracht om voor een tijdschrift elke maand één stuk te schrijven, de uitgever bedacht daar een korte literaire tekst bij. In April hoor je dwarrelende sneeuwvlokken, Februari roept de sfeer van carnaval op en de golven kussen de voeten in de beroemde Barcarolle van juni. Pianiste Heleen Vegter zal een selectie van deze prachtige muziek laten horen op onze nieuwe vleugel.

Heleen Vegter staat het meest op het podium als liedpianiste, waarmee miniaturen - zoals het lied dat is - haar specialiteit zijn. Als liedpianiste speelt zij samen met zangers klassiekers als Winterreise en Wagner’s Wesendoncklieder en tegelijk zoekt zij met haar duopartners naar nieuwe vormen en verrassende combinaties. Zo bedacht zij Hysteria met sopraan Helena Koonings waarin aandacht voor vermeende geestesziekten van de vrouw en brengt zij met Charlotte Houberg een ode aan de musicerende vrouw in Jane Austens salon. Klassiek lied in een online jasje - Vitamine Klassiek - maakte zij tijdens de lockdowns met alt-mezzo Eva Kroon. Dit seizoen speelt het duo Een nacht met Schubert, een dynamische voorstelling samen met de Arnhemse dichter Jesse Laport met natuurlijk Schubert, spoken word en aforismen van Jesse’s hand. Esther Kuiper en Heleen spelen het programma Droomt zij? met muziek van de componistes Anna Cramer en Henriette Bosmans. 

Ze was te horen op internationale festivals als het Internationaal Liedfestival Zeist, Oxford Lieder en Aldeburgh Festival in Groot-Brittannië als Young Artist en speelde in zalen als het Muziekgebouw aan t IJ, Concertgebouw Amsterdam en Harpa, Reykjavik. De kneepjes van het vak leerde zij van Hans Eijsackers, Malcolm Martineau en Susan Manoff.  Ze volgde daarnaast masterclasses bij oa Anne Sofie von Otter en Elly Ameling. Frank van de Laar was tijdens het conservatorium haar hoofdvakdocent.