SILENZIO

LeineRoebana
vr 3 feb ’23 20:00
vr 3 feb ’23
20:00
  • vr 3 feb ’23
    20:00
    De Lindenberg
    geweest

LeineRoebana, het moderne dansgezelschap geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, staat internationaal bekend om haar opwindende fysieke choreografieën met een centrale rol voor live uitgevoerde muziek. Zo ook in SILENZIO; een overrompelende fysieke ervaring waarbij het lichaam van de danser één wordt met de adem van de accordeon en de ziel van de cello. SILENZIO is te zien in de Lindenberg en is onderdeel van ‘Programma voor de Stad’.

Publieksonthaal
Een half uur voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding in de zaal. Het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal zorgt voor een kijkje in het maakproces. Er is de mogelijkheid voor het publiek vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en musici zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling.

 

LeineRoebana
LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen.  Zo verbonden ze in hun succesvolle producties GhostTrack en LIGHT hedendaagse dans met gamelanmuziek en musici uit Indonesië. 

 

Programma van de stad

Deze voorstelling maakt deel uit van het Programma van de stad. Ieder seizoen bieden de Stadsschouwburg, LUX en de Lindenberg een programma boordevol theater, cabaret, dans, literatuur en meer. Toch is het niet altijd mogelijk om alle voorstellingen die je als theater wil laten zien te programmeren. Soms is een zaal niet geschikt voor het decor, soms kunnen agenda’s niet op elkaar afgestemd worden, enzovoorts. Door hierin samen te werken, kunnen een aantal voorstellingen toch een plekje krijgen in de stad. Daarom presenteren we dit seizoen gezamenlijk opnieuw een extra programma.

De tijd schrijdt onmerkbaar voort in Silenzio van LeineRoebana, waarin de vertroosting of bedreiging van de stilte wordt omgezet in een waaier van muziek en driftige dansimpulsen

★★★★ - NRC

Credits

Dans: Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam
Musici: Renée Bekkers (accordeon), Ketevan Roinishvili (cello)
Concept en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana
Muziek: Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Josquin des Prez
Lichtontwerp en toneelbeeld: Jeroen Smith 
Electronische soundscapes: Dyane Donck
Geluidstechniek, sounddesign: Oscar Bouwmans
Lichttechniek: Barry van Rooijen, Marc Joosen
Repetitor: Michael Jahoda