foto: Kaja Smith

Piano Biënnale - Late night: Shorts

Mahan Esfahani, Daria van den Bercken, Yeol Eum Son
wo 19 apr ’23 21:30
wo 19 apr ’23
21:30

De Piano Biënnale opende met het oudste en het nieuwste pianoconcert. Tussen die twee werken werd natuurlijk ongelofelijk veel spannende muziek geschreven voor ons favoriete instrument, waarmee we nog een hele Biënnale vooruit kunnen.

Programma

Domenico Scarlatti — Sonates
Nikolai Kapustin – Etude op. 67 nr. 1 “Glissandi”
Ernesto Lecuona – Mazurka Glissando
Franz Liszt — Rhapsody nr.10
Gyorgi Ligeti – Continuum
Claude Debussy — La terrasse des audiences du clair de lune
Claude Debussy — Général Lavine - Eccentric
Claude Debussy — Feux d’Artifice

 

Uitvoerenden

Mahan Esfahani, klavecimbel
Daria van den Bercken, piano
Yeol Eum Son, piano

Tijdens dit late night-concert spelen drie toppianisten hun favoriete baanbrekende, korte werk. Op het programma staan korte werken die revolutionair zijn geweest in de muziekgeschiedenis, werken die exemplarisch zijn voor een nieuwe taal in de muziek. Wat dacht je van de vernieuwende kleurenweelde van Debussy, de ongekende virtuositeit van Liszt of een hoofdrol voor het glissando op de toch aardig hoekige toetsen van de vleugel? Shorts, van barok tot nu!

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale