foto: Sophia van den Hoek

Piano Biënnale - Openingsconcert: Free the Piano!

Mahan Esfahani, Daria van den Bercken, Emer McDonough, Thomas Gould, Britten Sinfonia
wo 19 apr ’23 20:00 - 21:00
wo 19 apr ’23
20:00 - 21:00
  • wo 19 apr ’23
    20:00 - 21:00
    Nijmegen - De Vereeniging - Grote Zaal

Waar musici samenspelen, ontstaan nieuwe ideeën. Als er érgens levendig wordt samengespeeld, dan is het in de Brandenburgse concerten van J.S. Bach. In een van die concerten besloot Bach het klavecimbel uit zijn vertrouwde begeleidende rol te halen. Hij gaf het instrument voor het eerst in de historie een lange virtuoze cadens. Het werd de geboorte van het allereerste pianoconcert en de basis voor het solopianoconcert zoals wij het nu kennen.

Programma

J.S. Bach – Brandenburgs Concert nr. 5, BWV 1050
Dmitri Sjostakovitsj — Twee stukken voor strijkoctet op. 11
Mathilde Wantenaar – Rhapsody for Piano and Strings (Nederlandse première)

 

Uitvoerenden

Mahan Esfahani, klavecimbel
Daria van den Bercken, piano
Emer McDonough, dwarsfluit
Thomas Gould, viool
Britten Sinfonia

Dít pianoconcert kennen we nog niet: Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. De jonge componiste verovert momenteel zaal na zaal met haar werk. Gelukkig wilde ze ook deze uitdaging aangaan: een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van