foto: Anne Meyer

Piano Biënnale - Jong Talent: Nikola Meeuwsen

Nikola Meeuwsen
do 20 apr ’23 19:00
do 20 apr ’23
19:00

‘Nikola Meeuwsen kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtegang is pure poëzie. Hij lijkt de tijd stil te zetten en heeft een fenomenaal gevoel voor timing. Met zijn spel geeft hij een inkijkje in zijn ziel.’ Dat schreef de jury van de Grachtenfestivalprijs over Nikola Meeuwsen. Terecht dat NRC hem daarom ‘een talent om in de gaten te houden’ noemt. Hij speelt een van de belangrijkste pianowerken van de romantiek. Schumann droeg zijn Fantasie op aan pianogrootheid Franz Liszt, die niet alleen heel vereerd was, maar destijds ook een van de weinigen die het veeleisende werk in de vingers kreeg.

Programma

Robert Schumann – Fantasie op.17

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale