Piano Biënnale - Jong Talent: Aidan Mikdad

Aidan Mikdad
vr 21 apr ’23 19:00
vr 21 apr ’23
19:00

Aidan Mikdad is zo’n talent van de buitencategorie. In 2013, hij was elf, won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours. Inmiddels, wonderkind-af en met hele bulk prijzen op zak, speelt hij op al die gewilde podia. Dit najaar viel hij in Amare Den Haag in voor een zieke Arcadi Volodos, die de tweede helft van zijn concert niet meer kon spelen. Stormachtige bijval van het publiek volgde. Ondertussen studeert hij nog gewoon aan het Royal Academy of Music in Londen – hij is immers pas 20.

Programma

Franz Liszt – Sonate in b, S.178

Eerder deze Biënnale speelde Aidans generatiegenoot Nikola Meeuwsen de Fantasie die Schumann opdroeg aan Liszt. De Sonate die je nu hoort, was Liszt returning the favour: hij droeg het werk op aan Schumann. Liszt liet menigeen in verwarring achter met zijn sonate: heeft het nou drie of vier delen, of toch maar één? Is het autobiografisch of vertelt het een ander verhaal? En is het ‘een bak herrie’ (Clara Schumann) of ‘van een onovertroffen schoonheid’ (Richard Wagner)? Oordeel zelf!

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale