Piano Biënnale Late Night: Rami Khalifé

Rami Khalifé
vr 21 apr ’23 21:30
vr 21 apr ’23
21:30

Rami Khalifé werd geboren in een Libanese familie die muziek ademde, als zoon van ud-grootmeester Marcel Khalifé – de ud is een Arabische luit. Hij koos voor de piano. Opgeleid door grootmeesters als Abdel Rahman el Bacha aan instituten als de Juilliard School in New York, verkiest Khalifé inmiddels een detour van het gangbare klassieke parcours. Hij zingt, improviseert, produceert dance-ritmes op de vleugel, en wisselt lyriek af met opzwepende ritmes – zoals je de piano nog niet eerder hoorde.

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale