foto: Celine Michel

Piano Biënnale - Piano and friends: feestelijke kamermuziek

Finghin Collins, Cédric Tiberghien, Ruysdael Kwartet
zo 23 apr ’23 11:00
zo 23 apr ’23
11:00

Geen betere manier om je zondag te binnen dan met feestelijke kamermuziek. En er is genoeg kamermuziek waarin een rol is weggelegd voor de piano. De Ierse pianist Finghin Collins zet zich, samen met goede vriend Cédric Tiberghien, aan de vierhandige Hongaarse dansen van Brahms – was je nog niet wakker, dan toch wel na dit vierhandig huzarenstukje!

Programma

Johannes Brahms – Hongaarse dansen voor piano vierhandig (selectie)  
Antonin Dvořák – Pianokwintet in A nr. 2 op. 81

Met het onvolprezen Ruysdael Kwartet speelt Collins het Pianokwintet in A-groot van Dvořák. Het is een heerlijk hoogtepunt in de kamermuziek en een van de meesterwerken in deze bezetting: een piano met strijkkwartet. Wie wil er nou geen vrienden zijn met de piano?  

Piano Biënnale 2023

Iedereen weet wat een piano is. Maar het instrument zag er niet altijd zo uit en klonk ook behoorlijk anders: het heeft door de eeuwen heen grote innovaties meegemaakt. Door componisten werd het gebruik van de piano steeds verder uitgerekt: van het klavecimbel – dat trouwens ook niet uit het niets ontstond – tot de synthesizers van nu. Veranderde de muziek het instrument, of is het andersom?  

Tijdens de tweede editie van Piano Biënnale ontdek je de baanbrekende uitvindingen die componisten en pianisten door de eeuwen maakten. We beginnen bij Bach en eindigen bij kunstenaars van nu, als Mathilde Wantenaar en Rami Khalifé. We hebben klavecimbels, fortepiano’s, piano’s waarmee geknoeid is – piano’s van toen, nu en van de toekomst. Natuurlijk bespeeld door grote sterren. Free the piano!

Onderdeel van:
Piano Biënnale