Belcea Quartet

Kamermuziek Nijmegen
do 18 apr ’24 20:15 - 22:05
do 18 apr ’24
20:15 - 22:05
  • do 18 apr ’24
    20:15 - 22:05
    Pauze 21:05
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Het Belcea Quartet brengt tijdens dit concert twee strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven: het vierde en het twaalfde. Daarnaast spelen ze ook het Derde strijkkwartet, het laatste grote werk, van Benjamin Britten.

Het Belcea Quartet is vernoemd naar de eerste violiste van het ensemble, Corina Belcea. Samen met de Poolse altviolist Krzysztof Chorzelski richtte deze Roemeense het kwartet in 1994 aan het Royal College of Music in Londen op, waar het werd begeleid door leden van het Alban Berg Quartett en Amadeus Quartet. Antoine Lederlin (cello) en Suyeon Kang (viool) hebben zich later aangesloten. 

Het ensemble timmert flink aan de weg door concerten over de hele wereld te geven, met een breed en gevarieerd repertoire. Regelmatig neemt het ensemble nieuwe composities in première. Zo heeft het een rijke discografie opgebouwd: niet alleen nam het ensemble de complete strijkkwartetten van Beethoven op, maar ook die van Brahms, Britten en Bartók, naast een groot aantal werken van vele andere componisten. 

Tijdens dit concert klinken twee strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven (1770-1827): het vierde en het twaalfde. Voordat hij zich in 1798 aan het genre waagde, bestudeerde Beethoven de strijkkwartetten van Haydn en Mozart. Dat resulteerde meteen in een verzameling van zes kwartetten die hij in 1798-1800 schreef als opus 18, waaronder het vierde wat bij dit concert zal klinken. In de laatste twee jaar van zijn leven componeerde Beethoven nog eens vijf kwartetten. Deze werken, waaronder het twaalfde dat in 1825 in première ging, kregen een bijna mythische betekenis door hun innovativiteit en technische vereisten, en door hun intens expressief en emotioneel diepgaande karakter. Benjamin Britten (1913-1976) componeerde zijn Derde strijkkwartet, zijn laatste grote werk, in 1975. Hij droeg het op aan musicoloog Hans Keller, die veel over Brittens werk had geschreven. In 1976 werkte Britten nog tot vlak voor zijn dood samen met het Amadeus Quartet aan deze compositie. Twee weken na het overlijden van de componist is het in première gegaan.

Lees hier de programmatoelichting.

 

Georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek.

Programma

Beethoven Strijkkwartet nr. 4 in c, op. 18 nr. 4
Britten Strijkkwartet nr. 3 in G, op. 9
Beethoven Strijkkwartet nr. 12 in Es, op. 127

Uitvoerenden

Corina Belcea viool
Suyeon Kang viool
Krzysztof Chorzelski altviool
Antoine Lederlin cello