foto: Marco Borggreve

Quatuor Danel, Virpi Räisänen, Hannes Minnaar

Kamermuziek Nijmegen
do 22 feb ’24 20:15 - 22:10
do 22 feb ’24
20:15 - 22:10
  • do 22 feb ’24
    20:15 - 22:10
    Pauze 21:00
    De Vereeniging Grote Zaal - vrije plaatskeuze

Tijdens dit concert komen vele nationaliteiten samen: het Frans-Belgische strijkkwartet Quatuor Danel speelt samen met en de Finse mezzo-sopraan Virpi Räisänen en de Nederlandse pianist Hannes Minnaar. 

Russische componisten hebben een speciale plek in het repertoire van Quatuor Danel, dat in 2005 alle strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj opnam. Ook om hun gedurfde interpretaties van strijkkwartetten van Haydn, Beethoven, Schubert en Weinberg wordt het ensemble bejubeld. De in Nederland woonachtige Virpi Räisänen heeft een bloeiende, internationale carrière. De componisten Juha T. Koskinen en Kalevi Aho schreven werk speciaal voor haar stem. Hannes Minnaar is als geen andere pianist in staat om de muzikale essentie in al zijn puurheid over te brengen. Volgens Gramophone: ‘Een overtuigende tonale colorist en vurige romanticus. Hij is een natuurtalent met een gedurfde inslag.’ De bevlogen musici vinden elkaar tijdens dit concert in een programma met laat-romantische en moderne muziek.

Gustav Mahler (1860-1911) was zeer onder de indruk van de lyriek van de vroeg negentiende-eeuwse dichter Friedrich Rückert. Rond 1900 zette Mahler vijf van diens liederen op muziek onder de titel Rückert Lieder. Het zijn losse teksten zonder inhoudelijk verband. In het beklemmende Chanson perpetuelle zette Ernest Chausson (1855-1899) in 1898 op zijn beurt het gedicht Nocturne van Fransman Charles Cros uit 1879 op muziek. In dit lied bezingt een verlaten geliefde hoe zij verwacht aan liefdesverdriet te sterven. Three Palms is een gedicht van Mikhail Lermontov uit 1839. Het vertelt een oosterse legende over drie palmen, over wat zij meemaken en over hoe zij uiteindelijk verschroeien in de zon. De toonzetting van Mieczysław Weinberg (1919-1996) voor strijkkwartet en mezzosopraan uit 1977 is even lyrisch als expressief te noemen. Het Quatuor Danel en Hannes Minnaar sluiten de avond af met het pianokwintet in g, opus 57, dat Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) in 1940 schreef. Dit kwintet geldt als een van de mooiste werken van de componist.

Georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek

Programma

G. Mahler Rückert Lieder voor mezzosopraan en strijkkwartet
M. Weinberg Three Palms voor mezzosopraan en strijkkwartet

--pauze--

D. Sjostakovitsj Pianokwintet in g
E. Chausson Chanson perpétuelle voor mezzosopraan, piano en strijkkwartet

Uitvoerenden

Quatuor Danel strijkkwartet
Virpi Räisänen mezzosopraan
Hannes Minnaar piano