foto: Lonneke van der Palen

De Warme Winkel

Brideshead Reviseted
za 14 dec ’24 20:00
za 14 dec ’24
20:00
  • za 14 dec ’24
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • inclusief drankje en servicekosten

Meesterwerk Brideshead Revisited was in de vorige eeuw nog een cultstatus onder queers én conservatievelingen, tegenwoordig lijkt deze roman overgeleverd aan de vergetelheid. Terwijl dit misschien wel het meest romantische en Anglofiele boek is dat de literatuur ooit heeft voortgebracht. 

Het stiekem-autobiografische Brideshead Revisited (1945) van Evelyn Waugh vertelt het verhaal van Charles Ryder, die als jonge student aan het Oxford van begin 20e eeuw in de ban raakt van de aristocratische familie Flyte. Een zwoele zomer lang laaft hij zich op het paradijselijke familielandgoed aan hun weelderige leven, waarbij hij verliefd wordt op zowel zoon Sebastian als dochter Julia Flyte.  
 
Maar met het einde van de zomer en de opkomst van het fascisme dient het volwassen leven zich aan. Hoe graag Charles ook zou willen, de vrijheid van die gouden augustusdagen komt niet meer terug. Wat de opmaat leek voor een radicaal eerlijk en vrijzinnig leven, blijkt het begin van een uitzichtloos en cynisch bestaan.  
 
Zelf vastzittend in een bitter wereldbeeld, was het schrijven van deze roman voor Evelyn Waugh een poging om het geluk uit zijn jonge jaren terug te vinden. Geïnspireerd door dit zelfonderzoek misbruikt De Warme Winkel Brideshead Revisited als vehikel voor een autopsie van de liefde en een ontvouwing van onze (seksuele) identiteit. Met livemuziek gecomponeerd door Rik Elstgeest en de herinneringen en fantasieën van Florian en Abke als kloppend hart, reanimeren ze eindelijk het epische liefdesverhaal waar Waugh zo naar verlangde. 
 
Brideshead Revisited ging in juni 2023 in première op het Holland Festival en stond een maand lang stijf uitverkocht in de grote zaal van theaterbroedplaats De Sloot. Op iedereens verzoek gaat de voorstelling nu op reis door Nederland en België. 

meest indrukwekkende voorstelling volgens De Nederlandse Toneeljury

Brideshead Revisited van De Warme Winkel is een van de meest indrukwekkende voorstellingen volgens De Nederlandse Toneeljury. Uit het juryrapport: “In de voorstelling Brideshead Revisited gaat Florian Myjer op zoek naar zijn fascinatie voor het boek Brideshead Revisited van Evelyn Waugh en onderzoekt welke invloed dat boek, het onderwerp en de personages, op hem hebben gehad. We volgen Myjer in zijn reis door de tijd als hij elke keer een andere insteek kiest voor die te maken toneelbewerking.”   

in de pers

"Brideshead Revisited ontpopt zich als een genereus en zeer kwetsbaar portret van twee mensen die voortdurend laveren tussen schaamte en hoop."⁠ de Volkskrant ★★★★

 "En dan is de voorstelling opeens afgelopen, alsnog met een bijzonder einde, maar zonder inlossing van de verwachtingen die werden opgeroepen. Het verlangen blijft dus, en bij het naar buiten lopen besef je dat dat perfect bij de voorstelling past."⁠  Trouw ★★★★

"While 'Brideshead Revisited' is certainly no Waugh adaptation, Myjer and Haring have taken a literary classic and riffed on it freely, in a warm, vulnerable way. The Holland Festival may have been intended to bring the world to Dutch stages, but it’s good to see some Dutch artists join the party and claim the spotlight, too."⁠ The New York Times

inleiding om 19:00 uur foyer tweede balkon

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 19:00 uur een inleiding in de foyer van het tweede balkon, omdat het theatercafé gesloten is vanwege de hoge stookkosten. De lift in de Stadsschouwburg gaat tot het eerste balkon. Hierdoor is de inleiding tot onze grote spijt momenteel niet rolstoeltoegankelijk. We werken aan een oplossing hiervoor.
De inleiding is gratis toegankelijk mét ticket. Reserveer deze samen met je ticket voor de voorstelling in het verkoopproces.

Heb je al tickets en ben je verhinderd? Laat het ons s.v.p. weten via een mail aan kassa@sedv.nl. Dan kunnen andere belangstellenden de inleiding bijwonen.

 

Een zinderende tweespraak over liefde.

NRC ★★★★★

Credits

Concept, tekst en spel Florian Myjer, Abke Haring
Artistiek advies en eindregie Ward Weemhoff
Harpiste Liesbeth Vreeburg
Coproductie Holland Festival
Coproductie grote zaaladaptatie Toneelhuis
Met steun van Ammodo