geschiedenis & gebouwen

Aan het Keizer Karelplein in Nijmegen staat een prachtige monumentale Stadsschouwburg als podium van de stad. Daartegenover staat één van de iconen van Nijmegen, De Vereeniging, een concertzaal met internationale allure en uitstraling en een rijke historie van meer dan 100 jaar. Beide gebouwen zijn Rijksmonumenten.

De Stadsschouwburg van Nijmegen behoort tot de grotere theaters in Nederland. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 mensen onze voorstellingen en concerten. Daarnaast zijn er nog congresbezoekers, feestgangers, expositiebezoekers en vele anderen die jaarlijks het gebouw bezoeken.
Voorzien van een groot podium met bijbehorende faciliteiten is de zaal geschikt voor activiteiten waar veel theater- of presentatietechniek bij aan te pas komt. De theaterzaal heeft tevens een hellende vloer zodat voor alle 900 zitplaatsen goed zicht is op het podium. Voor het podium bevindt zich de orkestbak. Vijf grote en zes kleinere kleedkamers bieden ruimte aan tachtig personen.

Naast de voorstellingen in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg, vinden er ook regelmatig inleidingen, borrels en verhuringen plaats in het Theatercafé en de Foyer.

Concertgebouw De Vereeniging wordt alom gewaardeerd vanwege de prachtige architectuur en wereldwijd geroemd vanwege de uitmuntende akoestiek. Het uit 1915 daterende multifunctionele gebouw is sfeervol, stijlvol en verrassend uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau. De twee belangrijkste zalen van De Vereeniging zijn de Concertzaal en de Kleine Zaal.

De concertzaal is wereldberoemd vanwege de fantastische akoestiek en is daarmee een schitterende locatie voor met name klassieke concerten. Door de grote vlakke vloer, waarvan de stoelen verwijderd kunnen worden, is deze zaal multifunctioneel. De zaal biedt plaats aan 1.450 bezoekers bij een zitconcert en maximaal 1.800 bezoekers bij een staconcert.

De Kleine Zaal, qua interieur het pronkstuk van De Vereeniging, leent zich met een maximale capaciteit van 230 stoelen, prima voor de kleinschalige optredens.

Naast deze twee prachtige zalen kent Concertgebouw De Vereeniging ook nog enkele andere ruimtes zoals de Entree en hal, de Keizer Karelfoyer, de Annazaal, de Sociëteitskamer, de Leeuwzaal en het Restaurant. Sinds de afronding van de renovatiefase in 2019 beschikt De Vereeniging over een nieuwe backstage met ruime artiestenfoyer. Deze artiestenfoyer kan worden opgedeeld in drie compartimenten.