een nieuw seizoen vol klassieke muziek


Of je nou een doorgewinterde liefhebber bent of nieuw in de wondere wereld van de klassieke muziek: we hebben komend seizoen voor iedereen iets moois in petto. Er klinken grote klassiekers, toppianisten nemen je mee door de muziekgeschiedenis, en grootse ensembles reizen weer af naar Nijmegen. Ontmoeten we elkaar bij een van deze mooie concerten?

 • Lucas & Arthur Jussen

  vr 8 sep ’23

  De broers Lucas en Arthur Jussen zijn uitgegroeid van aaibare jonge talenten tot twee van de meest succesvolle pianisten van Nederland. Als duo zijn ze onverslaanbaar. In dit programma tonen ze hun veelzijdigheid en gaan dwars door de muziekgeschiedenis: van Bach via Brahms, Fauré en Ravel tot aan de swingende Gershwin. 

 • Hoornconcert van Strauss en Tsjaikovski’s Zesde symfonie

  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
  za 23 sep ’23

  Phion opent seizoen 2023-2024 met een meeslepend concert waarin Tsjaikovski een hoofdrol speelt. De Singaporese dirigent Kahchun Wong dirigeert zijn Zesde symfonie, Tsjaikovski’s allerlaatste compositie vol passie en hartstocht die met recht de titel ‘Pathétique’ draagt. Daarvoor speelt Mees Vos, sinds 2020 aanvoerder hoorn van Phion, het sprankelende Tweede hoornconcert van Richard Strauss.

 • Kamermuziekconcours Gelre

  Finale
  zo 24 sep ’23

  Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours voor musici t/m 27 jaar. De ensembles presenteren zich als duo, trio of elke andere omvang, maar altijd zonder dirigent. Het repertoire is klassieke muziek, van oud tot hedendaags.

 • Brandenburgse Concerten

  Nederlandse Bachvereniging
  za 30 sep ’23

  Met deze concerten solliciteerde Bach in 1721 naar een nieuwe baan bij de markgraaf van Brandenburg. Tegenwoordig behoren ze tot zijn meest geliefde werken. Elk concert is anders in instrumentatie, lengte, structuur, stijl en techniek. Onder leiding van violist Bojan Čičić brengt de Nederlandse Bachvereniging een waar spektakel van vormen en kleuren!

 • Moeder Aarde

  Cappella Amsterdam
  do 5 okt ’23

  De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore schrijft voor Moeder Aarde een nieuw werk voor rietkwintet en koor. In Compassion richt Moore zich op het menselijk tekort dat ten grondslag ligt aan de problematische relatie tussen mens en planeet: een gebrek aan compassie - voor elkaar, hun omgeving en hun aarde. 

 • Le Bateau Ivre

  Beelden, kleuren en emoties
  Kamermuziek Nijmegen
  di 10 okt ’23

  Le Bateau Ivre speelt met beelden, kleuren en emoties. Wie echter denkt dat ‘Le Bateau Ivre’ suggereert dat de musici zich laten meevoeren door onvoorspelbare sferen en emoties – net als de dronken boot uit het gelijknamige gedicht van Arthur Rimbaud uit 1871 – komt bedrogen uit. De luisteraar is de boot; het ensemble de zee

 • Così fan tutte

  Orkest van de Achttiende Eeuw
  do 12 okt ’23

  Lovende recensies ontving het Orkest van de Achttiende Eeuw in 2013 toen het de iconische opera Così fan tutte bracht. Reden te meer voor een nieuwe semi-geënsceneerde productie met een internationale sterrencast, waaronder sopraan Claron McFadden. Deze Mozartklassieker, in regie van Lisenka Heijboer Castañon, wordt geleid door dirigent Manoj Kamps.

 • Mattias Spee

  Dutch Classical Talent
  zo 15 okt ’23

  De veelzijdige pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. Hij onderzoekt de emoties die je kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht met eigen werk én stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

 • Beethovens Negende

  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
  vr 20 okt ’23

  Beethovens laatste symfonie is ongetwijfeld zijn meest indrukwekkende. In de finale schildert hij met Schillers Ode an die Freude met groot koor en vocale solisten een schitterend toekomstbeeld van een verbroederde mensheid. Solisten, Cappella Amsterdam en Phion staan onder leiding van Marc Soustrot die jarenlange chef-dirigent was van het Beethoven Orchester Bonn.

 • Doric String Quartet + Liza Ferschtman & Friends

  Strijkoctetten van Golijov en Enescu
  vr 27 okt ’23

  Rijk en uitbundig is de perfecte omschrijving voor dit concert! Als amuse klinkt een van Haydns strijkkwartetten, gevolgd door de Europese première van de octetten van Golijov en Enescu. Het bejubelde Doric String Quartet speelt samen met een door de Nederlandse violiste Liza Ferschtman samengesteld kwartet van topstrijkers. Dit concert is een samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

 • Nino Gvetadze

  Kamermuziek Nijmegen
  wo 1 nov ’23

  Nino Gvetadze wordt geroemd om haar virtuositeit en haar inventiviteit. Haar muziek klinkt spontaan en oprecht. Voor Gvetadze is muziek een taal waarin zij de wereld schetst.

 • Sjostakovitsj Achtste Symfonie

  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
  zo 5 nov ’23

  Hartmut Haenchen, al jaren één van Nederlands bekendste dirigenten, leidt Phion in de Achtste symfonie van Sjostakovitsj. In de vijf aangrijpende delen van deze symfonie uit 1943 hoor je de verwoestende kracht van de oorlog en het onnoemelijk leed dat het veroorzaakt, maar ook het ultieme verlangen naar vrede. Als tegenhanger speelt Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, Beethovens Derde pianoconcert: een gloedvol werk op het snijvlak van briljante virtuositeit en robuuste zeggingskracht.

 • Passie & Pathos

  Symfonieorkest Nijmegen
  di 7 nov ’23

  Grootse orkestmuziek met 80 musici van het Symfonieorkest Nijmegen onder leiding van Frans-Aert Burghgraef op het podium. Passie voor muziek, dat is wat de leden van het orkest bindt. Passie staat voor hartstochtelijke liefde, die soms ook om opoffering vraagt. Pathos zou je de overtreffende trap van passie kunnen noemen: het gaat om heftige, misschien zelfs overdreven sterke emoties. 

 • Olivia Vermeulen & Jan Philip Schulze

  Verrassend liedrecital
  do 9 nov ’23

  De veelzijdige mezzo-sopraan Olivia Vermeulen ging in Nijmegen naar de middelbare school. Inmiddels woont ze in Duitsland, waar ze schitterde in operarollen zoals Fyodor in Boris Godunov, Annio in La Clemenza di Tito en Cherubino In Le Nozze di Figaro. Voor haar debuutalbum Dirty Minds uit 2020 won ze een Edison Klassiek. Met haar kleurrijke stem zingt Vermeulen liederen van deze plaat, en van opvolger Hello Darkness.

 • Purcell Goes Celtic

  Nederlands Blazers Ensemble
  za 18 nov ’23

  Op het eerste gezicht lijkt het 18e-eeuwse Britse genie Henry Purcell, componist van breekbare en tedere barokmuziek, geen fusion aan te kunnen gaan met de Ierse ‘Celtic music’. Het NBE laat horen dat het wél kan, samen met twee briljante jonge Ierse helden die muziek maken die diep de ziel raakt: Séamus en Caoimhe Uí Fhlatharta, voice, fiddle en Ierse harp.

 • Kafka

  Cappella Amsterdam
  za 25 nov ’23

  Hoe kan een individu zich staande houden in de moderne maatschappij die op steeds onheilspellender wijze onze bewegingsvrijheid beperkt? In dit semi-geënsceneerde programma met acteur Roeland Fernhout, regisseur Nina Spijkers en muziek van Schönberg, Hindemith en Mahler, ervaart de luisteraar hoe de mens steeds meer ontworteld raakt.

 • Fauré Requiem

  Bachkoor Nijmegen
  zo 26 nov ’23

  Enchanté! Een aangename ontmoeting met drie Franse componisten.

  Van Francis Poulenc koos het Bachkoor het Gloria, een van de laatste grote werken van deze componist, voor koor, solosopraan en groot orkest. Vervolgens klinkt de bekende psalm 150 (Halleluja) van César Franck. Het concert besluit met het ingetogen Requiem van Gabriel Fauré, in de bewerking voor compleet orkest. Het Pie Jesu, gezongen door sopraan Lenneke Ruiten zal u zeker niet onberoerd laten.

 • Benjamin Grosvenor & Friends

  Kamermuziek Nijmegen
  wo 29 nov ’23

  Soms zit een naam een ensemble enkel in de weg. Benjamin Grosvenor (piano), Hyeyoon Park (viool), Timothy Ridout (altviool) en Kian Soltani (cello) zijn echter allen gevierde solisten en hebben ieder een rijke carrière die hen op de grootste podia van de wereld brengt.