een nieuw seizoen vol klassieke muziek


Of je nou een doorgewinterde liefhebber bent of nieuw in de wondere wereld van de klassieke muziek: we hebben komend seizoen voor iedereen iets moois in petto. Er klinken grote klassiekers, toppianisten nemen je mee door de muziekgeschiedenis, en grootse ensembles reizen weer af naar Nijmegen. Ontmoeten we elkaar bij een van deze mooie concerten?

 • Brandenburgse Concerten

  Nederlandse Bachvereniging
  za 30 sep ’23

  Met deze concerten solliciteerde Bach in 1721 naar een nieuwe baan bij de markgraaf van Brandenburg. Tegenwoordig behoren ze tot zijn meest geliefde werken. Elk concert is anders in instrumentatie, lengte, structuur, stijl en techniek. Onder leiding van violist Bojan Čičić brengt de Nederlandse Bachvereniging een waar spektakel van vormen en kleuren!

  Inleiding

  Bij dit concert verzorgen we een inleiding. Klik hier om je daarvoor aan te melden. Arinde Jonker geeft ons een speelse inleiding tot de swing van Bach en vertelt waarom de Barok, als we goed weten te luisteren, ook als 'barock 'n roll' kan klinken. Bij uitstek Bachs Brandenburgse Concerten tonen alle facetten van deze uitzinnige stijl. Met Arinde's inleiding haal je dus nog meer plezier uit je concertbezoek. Wees welkom!

 • Moeder Aarde

  Cappella Amsterdam
  do 5 okt ’23

  Ons vaste zanggezelschap Cappella Amsterdam en Calefax brengen een ode aan Moeder Aarde, met tijdloze muziek van Monteverdi en Dvořák, maar ook nieuw werk van de Australisch-Nederlandse componist Kate Moore. 

 • Le Bateau Ivre

  Beelden, kleuren en emoties
  Kamermuziek Nijmegen
  di 10 okt ’23

  Le Bateau Ivre speelt met beelden, kleuren en emoties. Wie echter denkt dat ‘Le Bateau Ivre’ suggereert dat de musici zich laten meevoeren door onvoorspelbare sferen en emoties – net als de dronken boot uit het gelijknamige gedicht van Arthur Rimbaud uit 1871 – komt bedrogen uit. De luisteraar is de boot; het ensemble de zee

 • Così fan tutte

  Orkest van de Achttiende Eeuw
  do 12 okt ’23

  Lovende recensies ontving het Orkest van de Achttiende Eeuw in 2013 toen het de iconische opera Così fan tutte bracht. Reden te meer voor een nieuwe semi-geënsceneerde productie met een internationale sterrencast, waaronder sopraan Claron McFadden. Deze Mozartklassieker, in regie van Lisenka Heijboer Castañon, wordt geleid door dirigent Manoj Kamps.

 • Mattias Spee

  Dutch Classical Talent
  zo 15 okt ’23

  De veelzijdige pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. Hij onderzoekt de emoties die je kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht met eigen werk én stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

 • Beethovens Negende

  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
  vr 20 okt ’23

  Beethovens laatste symfonie is ongetwijfeld zijn meest indrukwekkende. In de finale schildert hij met Schillers Ode an die Freude met groot koor en vocale solisten een schitterend toekomstbeeld van een verbroederde mensheid. Solisten, Cappella Amsterdam en Phion staan onder leiding van Marc Soustrot die jarenlange chef-dirigent was van het Beethoven Orchester Bonn.

 • Doric String Quartet + Liza Ferschtman & Friends

  Strijkoctetten van Golijov en Enescu
  vr 27 okt ’23

  Rijk en uitbundig is de perfecte omschrijving voor dit concert! Als amuse klinkt een van Haydns strijkkwartetten, gevolgd door de Europese première van de octetten van Golijov en Enescu. Het bejubelde Doric String Quartet speelt samen met een door de Nederlandse violiste Liza Ferschtman samengesteld kwartet van topstrijkers. Dit concert is een samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

 • Nino Gvetadze

  Kamermuziek Nijmegen
  wo 1 nov ’23

  Nino Gvetadze wordt geroemd om haar virtuositeit en haar inventiviteit. Haar muziek klinkt spontaan en oprecht. Voor Gvetadze is muziek een taal waarin zij de wereld schetst.

 • Sjostakovitsj Negende Symfonie

  Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
  zo 5 nov ’23

  Pascal Rophé, voor het eerst te gast bij Phion, leidt het orkest in de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Geschreven vlak na de Tweede Wereldoorlog is het een humoristische maar ook ironische kijk op de oorlogsjaren en tegenwoordig de meest gespeelde symfonie van de Russische meester. Als tegenhanger speelt Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, Beethovens Derde pianoconcert: een gloedvol werk op het snijvlak van briljante virtuositeit en robuuste zeggingskracht.

 • Passie & Pathos

  Symfonieorkest Nijmegen
  di 7 nov ’23

  Grootse orkestmuziek met 80 musici van het Symfonieorkest Nijmegen onder leiding van Frans-Aert Burghgraef op het podium. Passie voor muziek, dat is wat de leden van het orkest bindt. Passie staat voor hartstochtelijke liefde, die soms ook om opoffering vraagt. Pathos zou je de overtreffende trap van passie kunnen noemen: het gaat om heftige, misschien zelfs overdreven sterke emoties. 

 • Olivia Vermeulen & Jan Philip Schulze

  Verrassend liedrecital
  do 9 nov ’23

  De veelzijdige mezzosopraan Olivia Vermeulen heeft een sterke band met Nijmegen: ze ging er naar de middelbare school. Inmiddels woont ze al enkele jaren in Duitsland. Na haar sporen te hebben verdiend in de Duitse operahuizen heeft Vermeulen zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelgevraagd musicus. Zo was ze te horen in uitvoeringen van de Matthäus-Passion, Mozarts Mis in C en opera’s als Cosí fan tutte, Dido and Aeneas en recentelijk nog The Death of Klinghoffer van John Adams in de NTR ZaterdagMatinee. Wereldberoemde dirigenten als René Jacobs, Iván Fischer, Masaaki Suzuki en Daniel Harding werken graag met haar samen. 

 • Purcell Goes Celtic

  Nederlands Blazers Ensemble
  za 18 nov ’23

  Op het eerste gezicht lijkt het 17e-eeuwse Britse genie Henry Purcell, componist van breekbare en tedere barokmuziek, geen fusion aan te kunnen gaan met de Ierse ‘Celtic music’. Het NBE laat horen dat het wél kan. Samen met drie Ierse helden en muziek die de ziel diep raakt: Robbie Walsh op bodhrán (Ierse trommel), zanger Piaras Ó Lorcáin en Cian Smith op Uilleann pipes (Ierse doedelzak).

van 5