Welcome!

For all our internationals: our Language no problem page.

Our Language no problem programme consists of programmes that are not bound to the Dutch language. These are music performances, classical music concerts, (pop) concerts or dance performances.

On this page you can find an overview of our Language no problem programme.

We hope to see you soon! 

 • Vrijheid & Overwinning - Sjostakovitsj 9

  Pynarello
  za 3 jun ’23

  Pynarello speelt met de grootste bezetting tot nu toe! Ze spelen onder meer de negende symfonie van Sjostakovitsj, die als bijnaam ‘Overwinningssymfonie’ heeft. Sjostakovitsj kondigde de negende aan als een groots werk over de overwinning van het Rode Leger dat het land van de vijand had bevrijd. Toen Sjostakovitsj de symfonie een paar maanden na de daadwerkelijk overwinning voltooide kwam er tot ieder verbazing opeens een licht, kort en bijna speels werk tevoorschijn. Keek Sjostakovitsj anders aan tegen de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitland? Openlijke kritiek op het regime was onmogelijk, was deze symfonie zijn wijze van verzet? 

 • NDT 1

  Raw are the roots
  di 6 jun ’23

  Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, én choregrafenduo Sharon Eyal & Gai Behar.

 • Lucas & Arthur Jussen

  vr 8 sep ’23

  De broers Lucas en Arthur Jussen zijn uitgegroeid van aaibare jonge talenten tot twee van de meest succesvolle pianisten van Nederland. Als duo zijn ze onverslaanbaar. In dit programma tonen ze hun veelzijdigheid en gaan dwars door de muziekgeschiedenis: van Bach via Brahms, Fauré en Ravel tot aan de swingende Gershwin. 

 • Jean-Michel Blais

  Aubades
  do 28 sep ’23

  Het nieuwe album Aubades van post-klassiek piano icoon Jean-Michel Blais vertaalt zijn overgang van pianist naar componist: het is zijn eerste plaat die geschreven is voor een ensemble. De titel van het album verwijst naar de ‘aubade’, een middeleeuwse ochtendserenade over geliefden die bij het aanbreken van de dag uit elkaar gaan. Dit bitterzoete thema weerspiegelt Blais’ maakproces: hij schreef de muziek tijdens een pandemie en een relatiebreuk. Toch zorgt Blais zijn kenmerkende muzikale stijl ervoor dat we een uitdagend opbeurende plaat horen, met glinsterende instrumentale texturen en warme hoofdtonen.

 • Brandenburgse Concerten

  Nederlandse Bachvereniging
  za 30 sep ’23

  Met deze concerten solliciteerde Bach in 1721 naar een nieuwe baan bij de markgraaf van Brandenburg. Tegenwoordig behoren ze tot zijn meest geliefde werken. Elk concert is anders in instrumentatie, lengte, structuur, stijl en techniek. Onder leiding van violist Bojan Čičić brengt de Nederlandse Bachvereniging een waar spektakel van vormen en kleuren!

 • Einaudi's pianoconcert DOMINO

  Iris Hond & Kamerata Zuid
  za 7 okt ’23

  Pianiste Iris Hond en Strijkorkest Kamerata Zuid, die al eerder samenwerkten in een succesvol programma rondom Ludovico Einaudi, brengen dit najaar een nieuw avondvullend programma naar de Nederlandse concertzalen. Met als hoogtepunt de Nederlandse première van het pianoconcert van Ludovico Einaudi. 

 • Arno Schuitemaker

  30 appearances out of darkness
  vr 13 okt ’23

  Los van wat we ermee associëren, kan het donker desoriënterend en zelfs bedreigend zijn:  het onbekende, het onaangename, de leegte. Maar er is niet altijd aan te ontsnappen. Wat als duisternis door een verandering van perspectief juist een voedingsbodem biedt? “De toekomst is donker, en dat is het beste wat de toekomst kan zijn,” schreef Virginia Woolf ooit. 

 • Mattias Spee

  Dutch Classical Talent
  zo 15 okt ’23

  De veelzijdige pianist en componist Mattias Spee is gebiologeerd door de nacht. Hij onderzoekt de emoties die je kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht met eigen werk én stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

 • Rootsriders & friends ft. Mo Ali: Bob Marley Tribute

  Legend The Acoustic Edition
  wo 18 okt ’23

  Met zanger Mo Ali hebben de Rootsriders goud in handen! Hij heeft misschien wel de beste door Bob Marley-geïnspireerde stem ter wereld van dit moment. De band neemt in hun nieuwe show het publiek mee op hun (semi-) akoestische reis door het geweldige repertoire van de King of Reggae. 

 • Doric String Quartet + Liza Ferschtman & Friends

  Strijkoctetten van Golijov en Enescu
  vr 27 okt ’23

  Rijk en uitbundig is de perfecte omschrijving voor dit concert! Als amuse klinkt een van Haydns strijkkwartetten, gevolgd door de Europese première van de octetten van Golijov en Enescu. Het bejubelde Doric String Quartet speelt samen met een door de Nederlandse violiste Liza Ferschtman samengesteld kwartet van topstrijkers. Dit concert is een samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

 • NDT 1

  In/with/in
  do 2 nov ’23

  In/with/in is een drieluik aan werken waarin verschillende makers seizoen 23/24 24 inluiden met hun uiteenlopende artistieke ideeën. Hierin voeren kruisbestuivingen tussen dans, beeldende kunst, ontwerp en muziek de boventoon. 

 • Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag

  Islands of Empathy (in a sea of chaos)
  di 21 nov ’23

  In Islands of Empathy zoekt Club Guy & Roni naar hoe empathie een drijvende kracht kan zijn in hoe we met elkaar samenleven.

 • Fauré Requiem

  Bachkoor Nijmegen
  zo 26 nov ’23

  Enchanté! Een aangename ontmoeting met drie Franse componisten.

  Van Francis Poulenc koos het Bachkoor het Gloria, een van de laatste grote werken van deze componist, voor koor, solosopraan en groot orkest. Vervolgens klinkt de bekende psalm 150 (Halleluja) van César Franck. Het concert besluit met het ingetogen Requiem van Gabriel Fauré, in de bewerking voor compleet orkest. Het Pie Jesu, gezongen door sopraan Lenneke Ruiten zal u zeker niet onberoerd laten.

 • Introdans

  FALL
  do 30 nov ’23
  -
  vr 1 dec ’23

  In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn ook veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars die ooit samen het podium deelden in het magistrale Zero Degrees. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines. 

 • Gerbrich Meijer

  Dutch Classical Talent
  zo 3 dec ’23

  Een recital als een onewomanshow? Klarinettist Gerbrich Meijer durft het aan. Werken van onder andere Widmann, Poulenc en Samuelsen illustreren haar voordracht over het leven van componisten. Verwacht sprekende beelden en interactie met het publiek.

 • Knock-Out

  Jakop Ahlbom Company ism ISH Dance Collective en DeLaMar theater
  Een turboslapstickvoorstelling
  do 7 dec ’23
  -
  za 9 dec ’23

  Na de internationale successen van Horror en Lebensraum, presenteert Jakop Ahlbom Company: Knock-Out. Deze fysieke comedy over hebzucht en gierigheid is een coproductie met ISH Dance Collective en DeLaMar Theater. Geïnspireerd op de films van de Coen Brothers, Quintin Tarantino en Jackie Chan.

 • Boris Giltburg

  Preludes van Chopin en Rachmaninov
  za 9 dec ’23

  De Russisch-Israëlische Boris Giltburg won in 2013 de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd en staat sindsdien aan de internationale top van de klassieke muziek. Voor het label Naxos nam hij al veel werk van Rachmaninov op. Waarom zijn uitvoeringen van deze componist zo geprezen worden, laat hij horen tijdens dit concert, waarin Rachmaninovs preludes opus 32 zullen klinken. Door deze veeleisende werken te combineren met alle vierentwintig preludes van Chopin, levert hij een staaltje pianistiek dat maar weinigen hem nadoen!

 • Scapino Ballet Rotterdam ism OPERA2DAY en DoelenEnsemble

  Song of the dark forest
  di 12 dec ’23
  -
  wo 13 dec ’23

  Song of the dark forest is een aangrijpende, meeslepende en troostrijke voorstelling, uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino, aangevuld met een operazanger en livemuziek door het DoelenEnsemble.