Armoede in Nijmegen - fototentoonstelling

 10 oktober t/m 4 november '18

 "Wat is armoede? Hoe word je arm? Kun je er van af komen? Hoeveel geld geef jij per week uit? En wat als je na je vaste lasten maar €20 te besteden hebt in de week? Hoe bestaat het dat in één van de rijkste landen ter wereld armoede is? 

Verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter, o.a. door het regeringsbeleid met de verhoging van BTW en inkomstenbelasting. Met al deze vragen in mijn hoofd ben ik op pad gegaan. 

Dit leverde deze tentoonstelling die een beeld geeft van armoede die er in Nijmegen is, veelal indirect door een portret van een stadgenoot die zo moedig is om haar of zijn situatie niet te verstoppen. Hopelijk levert dit een #metoo-effect zodat lotgenoten meer begrip krijgen en durven steun te vragen. 

Veel Nijmegenaren gaat deze armoede aan het hart, wat blijkt uit de particuliere initiatieven zoals de voedsel- en kledingbank, gratis2ekansje, Diaconie, repair-café, Straatmensen voor Straatmensen, weggeefwinkels, dier-voedselbank, kapper en andere. Laten we meer oor en oog hebben voor armoede dichtbij. 

Ik dank iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze fotoserie."
Frans A.M. Eppink

De fototentoonstelling is gecombineerd met een tijdelijke expositie als onderdeel van de eerste editie van het Nijmeegse QTOPIA QUEER ARTS FESTIVAL

Qtopia vraagt iedereen zich te verwonderen over de normen van gender en seksualiteit die we tegenkomen in onze maatschappij en zelf een bijdrage te leveren via het levend manifest dat vindbaar is via de website. In Stadsschouwburg Nijmegen exposeren Studio Tombola en Bart Drost.

Beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker Ingrid Oostendorp is de persoon 
achter Studio Tombola. Ze exposeert twee portretten uit haar serie ‘Anonieme portretten’ : Queerny’ en’ Queeroo’.
Bart Drost woont en werkt in Nijmegen. Zijn meest recente werk XL 1t/m 30, 2018 bestaat uit een tiental door hem met de hand geborduurde jumpsuits. In een bijzondere samenwerking met fotograaf Tyson Ernste worden deze pakken in een nieuw kader geplaatst.

In de Stadsschouwburg Nijmegen zal van 6 november t/m 1 december ook de epiloog Qtopia Queer Arts Festival te zien zijn: de imposante expositie ‘Adventures in cross -
casting’ van fotograaf en videokunstenaar Diana Blok.