blikvanger

Met Blikvanger duik je mee de diepte in. Blikvanger programma’s vangen je aandacht, leggen de focus op belangrijke thema’s en bieden richting en verbinding voor jou als bezoeker. Deze programma’s zijn anders dan anders, omdat we ze zelf maken, samen met uiteenlopende samenwerkingspartners. Qua vorm variëren de programma’s van lezingen en leesclubs tot podcasts, workshops en meer. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe programma's.

programma

 • Cultureel Conflict: Russische podiumgasten, weren of verwelkomen?

  Lezing, gesprek en concert met politiek filosoof Evert van der Zweerde en programmeur klassieke muziek Kenne Peters
  blikvanger
  ma 11 dec ’23

  Moeten we Russische podiumgasten weren of verwelkomen? Geven we gehoor aan een culturele boycot als teken van politieke solidariteit met Oekraïne, of bieden we iedereen een podium en kiezen we voor culturele dialoog en uitwisseling? En wat zegt dit dilemma over de overkoepelende maatschappelijke kwestie over de scheiding tussen werk en maker? Kom en luister naar politiek filosoof Evert van der Zweerde en programmeur klassieke muziek Kenne Peters over de afwegingen rond een boycot van Russische podiumgasten en de grotere vraagstukken die hier bij komen kijken. Geniet daarnaast van een muzikaal intermezzo.

 • Leesclub: Het Proces - Franz Kafka (online)

  blikvanger
  wo 22 nov ’23

  Op 25 november is het bijzondere semi-geënsceneerde concert Kafka van Cappella Amsterdam bij ons in Concertgebouw De Vereeniging te zien. Onder het motto ‘een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar’ organiseren we samen met leescluborganisatie Senia in aanloop naar de voorstelling een verdiepende leesclub. 

 • Leesclub: Het Proces - Franz Kafka (fysiek)

  blikvanger
  vr 17 nov ’23

  Op 25 november is het bijzondere semi-geënsceneerde concert Kafka van Cappella Amsterdam bij ons in Concertgebouw De Vereeniging te zien. Onder het motto ‘een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar’ organiseren we samen met leescluborganisatie Senia in aanloop naar de voorstelling een verdiepende leesclub. 

 • Leesclub: De avond is ongemak - (Marieke) Lucas Rijneveld (online)

  blikvanger
  wo 25 okt ’23

  Het aangrijpende verhaal van ‘De avond is ongemak’, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is op 28 oktober bij ons in de Stadsschouwburg te zien. Onder het motto ‘een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar’ organiseren we samen met leescluborganisatie Senia in aanloop naar de voorstelling een verdiepende leesclub.

 • Leesclub: De avond is ongemak - (Marieke) Lucas Rijneveld (fysiek)

  blikvanger
  za 21 okt ’23

  Het aangrijpende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is op 28 oktober bij ons in de Stadsschouwburg te zien. Onder het motto ‘een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar’ organiseren we samen met leescluborganisatie Senia in aanloop naar de voorstelling een verdiepende leesclub. 

 • Theaterworkshops Kinderboekenweek 2023 (4+ & 7+)

  blikvanger
  zo 15 okt ’23

  Hoe is het bij jou thuis? Hoe ziet je huis eruit? Wie wonen er? En fantaseer je wel eens dat jouw huis geheime kamers heeft? Of dat de buurvrouw een piraat is? Het thema van Kinderboekenweek 2023 is 'Bij mij thuis'. De Toneeltuin verzorgt 2 vrolijke drama-workshops rondom dit thema tijdens het Nijmeegs Kinderboekenfeest in De Lindenberg.

 • Een intro tot barock 'n roll & de swing van Bach

  Voorprogramma bij Brandenburgse Concerten door Arinde Jonker
  blikvanger
  za 30 sep ’23

  Johann Sebastian Bach leefde van 1685 tot 1750. Oude muziek, zou je zeggen. En toch swingt zijn muziek! Je zou er op kunnen dansen, als je maar weet hoe je ernaar moet luisteren. Arinde Jonker neemt je mee naar de tijd van Bach: de tijd van de barok. Ze vertelt je waarom de barok net zo goed barock ‘n roll genoemd kan worden, zo uitdagend kan muziek uit die periode zijn. Vooral Bachs Brandenburgse Concerten tonen alle onderdelen van deze uitzinnige barock ‘n roll stijl. Als je de viool vervangt door een gitaar hoor je heavy metal, als je het ritme van de strijkers vervangt door een drumcomputer hoor je techno. Oké, met een beetje fantasie dan, maar daar helpt Arinde je graag bij.