Het Wilde Oog
Highlights uit 19 jaar werken met de Spakenburgse Diva’s

 

31 augustus t/m 28 november 2019

Het dragen van klederdracht als levensstijl en hiermee je verbondenheid met de streek uitdrukken, is iets dat binnenkort voorgoed verleden tijd zal zijn. Het Wilde Oog (theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run) is al jarenlang gefascineerd door vrouwen in klederdracht. In 2000 namen Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn, Spakenburgse traditiedraagsters, de uitnodiging aan om in de wereld te stappen van de kunst, architectuur en vormgeving. Er volgden vele en diverse projecten waarbij 'De Spakenburgse Diva's' een begrip werd; stijliconen van traditie en lef.

In deze expositie in de Nijmeegse Schouwburg zijn foto's te zien van die 19 jarige geschiedenis in relatie tot de kunsten. De erfenis van de Diva’s doorgegeven aan klassieke culturen zoals de joodse, Surinaamse, Molukse, Marokkaanse en Vietnamese, de Diva’s op Paleis Soestdijk, in de beeldentuin van het Kröller Müller enzovoorts.

Uit de ruim 34 projecten ziet u een selectie op de begane grond.

Naast de Diva's is kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) een belangrijke pijler voor Hans en Inge. Twee verschillende werelden die in het universum van Het Wilde Oog wonderlijk samenvloeien. Corrie, Hendrikje en Wijmpje als muzen, Joseph als gids. Een selectie van deze beelden is te zien op de 1e verdieping.

Op 14 september verschijnt het foto-boek Corrie & Joseph, het document, waarin de kunst van Wild Kijken & Lenig Denken tot uiting komt.

Kijk voor meer informatie op www.hetwildeoog.nl