Jean Aberkrom (Kabrroem)
Regenboog en Kleuren implosie

24 april t/m 4 juli 2019


Jean Aberkrom (Kabrroem) tekent met de camera abstracte beelden. Het onderwerp dat hij fotografeert, is hierdoor van ondergeschikt belang. Hij gebruikt fotografie niet als momentopname van de realiteit, maar hij zoekt de grenzen van de fotografie op. Elke keer bedenkt hij nieuwe experimenten/ideeën of bouwt hij voort op ideeën die hij eerder heeft geprobeerd. Door te spelen met scherpte en onscherpte, licht en donker, tijd (sluitertijd), over- en onderbelichting, standpunt (dichtbij en ver weg), beweging en stilstand ontstaat zijn werk.

Hij exposeert in de Stadschouwburg Nijmegen de serie Regenboog en Kleuren implosie. De serie Regenboog is een serie van 21 beelden. In de 7 kleuren van de regenboog heeft hij een tweetal foto’s gemaakt waarin hij realistische beeld combineert met een abstract beeld. In deze serie wil hij de kijker meenemen naar de abstractie in de werkelijkheid en spelen met het verlangen van de kijker om in abstractie iets te willen zien. Net zoals wij in vlekken iets denken te zien. Ook al zijn dit gewoon vlekken. In deze serie is in de abstracte beelden vaak iets uit de natuur te zien, maar dit is (bijna) onherkenbaar.

 De serie Kleuren implosie maken onderdeel uit van een grotere serie waaraan hij van 2013 tot 2018 heeft gewerkt. In deze serie heeft hij geëxperimenteerd met pinhole fotografie. Met deze techniek kan hij meerdere beelden vanuit verschillende hoeken elkaar laten overlappen. Dit kan bijvoorbeeld psychedelische beelden creëren, kubistische beelden opleveren, of de suggestie van beweging weergeven in een beeld.

De series geven, net als de voorstellingen in de Stadschouwburg Nijmegen, een andere kijk op de werkelijkheid. Jean zoekt naar de grens van abstractie en realisme. Meestal is een heel klein stukje van de werkelijkheid terugvinden in zijn werk, maar vaak staat vorm of kleur centraal in zijn werk.

Kijk voor meer informatie op www.kabrroem.com