foto: Annaleen Louwes

Lale Gül

Ik ben vrij
di 25 mrt ’25 20:00
di 25 mrt ’25
20:00
  • di 25 mrt ’25
    20:00
    Stadsschouwburg Theaterzaal
  • inclusief drankje en servicekosten

Drie jaar na haar daverend succesvolle debuutroman Ik ga leven, een roman over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin, blikt schrijver en columnist Lale Gül terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Tijdens dit theatercollege wordt ze geïnterviewd over haar leven als afvallige en tegelijkertijd succesvol schrijver.

In februari 2021 werd de literaire wereld overdonderd door ‘Ik ga leven’, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen. Nu, drie jaar later, blikt ze terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat nieuwe leven heeft haar succes, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid gebracht. Maar tegelijkertijd is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, die nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.

Samen met Ronit Palache maakte Lale de succesvolle podcast ‘Van God Los’ waarin ze in gesprek gingen met mensen die behoorden tot respectievelijk christelijk/katholieke, joodse en islamitische stromingen. Lale, zelf afkomstig uit een ultraorthodox Turks-islamitisch gezin weet als geen ander welke vaak onzichtbare strijd zich achter Nederlandse voordeuren afspeelt. Ze heeft haar vrijheid en vrienden, maar niet langer haar familie. Voor deze vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard? Op het podium is Lale openhartig en beantwoordt zij vragen van geïnteresseerden, mede-afvalligen en twijfelaars.