foto: Sofie Knijff

Educatie


Beste cultuurcoördinator & (kunst)vakdocent,

Alsjeblieft! Hierbij presenteren wij ons scholierenaanbod voor de periode januari – juni 2023. Een overzicht van voorstellingen en concerten in Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Hiermee richten we ons op diverse doelgroepen: jongeren van 12-18 jaar in het VO.

Jongeren komen door deze voorstellingen en concerten in aanraking met alle variaties van podiumkunsten. Van toneel tot muziektheater en van theatercollege tot dans: het aanbod is breed. Bij een aantal programma’s maken de gezelschappen ook speciale lesbrieven.

Speciaal scholierentarief

De ticketprijs bedraagt € 14,- (per leerling of begeleider). Wil je met een groep van meer dan 30 leerlingen een voorstelling of concert bezoeken? Laat het ons weten, dan overleggen wij dit met het gezelschap. Voor cabaretvoorstellingen geldt: uitsluitend bovenbouw en een maximale groepsgrootte van 10 personen.

Wij denken graag met je mee

Heb je hulp nodig bij het maken van een keus uit ons aanbod, wil je weten of er een lesbrief beschikbaar is of heb je speciale wensen? Neem contact op met Linda Bouman via educatie@stadsschouwburgendevereeniging.nl

Graag tot ziens in de Stadsschouwburg of De Vereeniging!

Scholierenaanbod

 • De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

  OPERA2DAY & New European Ensemble
  di 7 feb ’23

  Reis mee door de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. De productie is een avontuurlijke opvolger van de ‘nieuwe barokopera’ Vivaldi – Dangerous Liaisons, die juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde.   

 • Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

  Phion
  Een grensverleggende ontmoeting tussen oost en west
  vr 10 feb ’23

  Een grensverleggend concert op het raakvlak tussen oost en west met muziek geïnspireerd op 1001 Nacht en de Egyptische zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz.

 • Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or

  De Warme Winkel (voorheen toneelgroep Amsterdam)
  di 14 feb ’23

  ‘Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or’ werd in 2019 als een van de tien beste voorstellingen van het jaar geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theater Festival en markeerde volgens de Volkskrant “een keerpunt in het theater”. 

 • Introdans

  Bach
  vr 3 mrt ’23
  -
  za 15 apr ’23

  Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist. Selon désir van Andonis Foniadakis is een wervelwind van energie en verlangen op de Mattheus en Johannes passies. Het lichtvoetige Corpus Bach van Sidi Larbi Cherkaoui brengt een speels samenspel tussen twee dansers, live begeleid door een cellist. Manuelle Vignoulle creëert speciaal voor de voorstelling Bach een nieuw werk, een meditatief ensemblestuk over de zoektocht naar je ware zelf. Introdans-dansers en filmmakers Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez maken een filmisch intermezzo.

 • Sonus Motus

  Cello Octet Amsterdam & LeineRoebana
  vr 3 mrt ’23

  Een choreografie van klanken door negen musici: het Cello Octet en sopraan Elisabeth Hetherington wagen zich op het snijvlak van klank en beweging, van tijd en ruimte. Sonus Motus is geïnspireerd door componisten die leefden en schreven op het breukvlak van Renaissance en Barok. Met werken van Gesualdo, Luzzaschi, Strozzi en Vigh.

 • FTBLL – Can you kick it

  ISH Dance Collective
  wo 8 mrt ’23

  Een knallende voorstelling voor de hele familie met straatvoetbal, freestyle voetbal en breakdance.

 • Concert in de vorm van een peer

  Nederlands Blazers Ensemble
  vr 10 mrt ’23

  Concert in de vorm van een peer is een voorstelling over het leven van de componist Erik Satie. Satie, meester van het absurdisme, maar ook meester van de meest intieme sensitieve muziek. 

 • Delusion

  Oxygen – a Jennifer Romen Production
  di 21 mrt ’23

  Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap Oxygen indruk maakt met visueel werk vol strakke choreografieën en beeldende illusies. 

 • Cabarestafette

  do 23 mrt ’23

  Ontdek drie aanstormende talenten voor de prijs van één! Een avondje Cabarestafette is dé ideale plek om jong talent te ‘spotten’. Haal in één klap de verloren afgelopen cabaretseizoenen in.

 • Canto Ostinato Immersive

  Wishful Singing
  vr 24 mrt ’23

  Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een klassieke hit. Ten Holt schreef het stuk oorspronkelijk voor piano. Aart Bergwerff heeft de compositie nu bewerkt voor orgel en vrouwenstemmen en voegt hiermee weer een heel andere dimensie toe aan dit wereldberoemde werk. In 2023 is het 100 jaar geleden dat Simeon ten Holt werd geboren.

 • NDT 2

  Climb the sky
  za 25 mrt ’23

  Climb the sky introduceert een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap, Noé Soulier, markeert de eerste samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue, en presenteert de terugkeer van Out of Breath van Johan Inger.  

 • Gelukzoekers op Sumatra

  Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik
  vr 31 mrt ’23

  Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.

 • Lieven Scheire

  Artificiële intelligentie
  wo 12 apr ’23

  Zal jij ooit vragen aan je huiscomputer wat je aan moet trekken voor een bepaalde gelegenheid? De kans is groot. Zal de rechter zich ooit laten adviseren door Artificiële Intelligentie om een strafmaat te bepalen? Ja, en wel binnenkort.

 • Theater Oostpool

  Laura H.
  Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb
  vr 21 apr ’23

  De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

  Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? 

 • Toneelgroep Maastricht

  De Kersentuin
  Een komedie in vier bedrijven
  wo 26 apr ’23

  Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire, De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans en met live-muziek van multi-instrumentalist Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu. 

 • Filmmuziek van Korngold, Herrmann en Williams

  Ramon van Engelenhoven
  vr 28 apr ’23

  Dit concert is verplaatst van woensdag 29 maart naar vrijdag 28 april. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.

  Ramon van Engelenhoven is groot fan van filmmuziek. In De Vereeniging brengt hij een gevarieerd programma met  filmmuziek van Erich Wolfgang Korngold, Bernard Herrmann en John Williams, door Ramon zelf bewerkt voor piano solo.

 • Scapino Ballet Rotterdam i.s.m. RIDCC

  Two Tales
  di 9 mei ’23

  In Two Tales vertellen jonge opkomende dansmakers indringende verhalen met stevige wortels in de overleveringen en gebruiken van hun geboortegrond. Choreografen duo Danae & Dionysios (Free at Last) en choreograaf Erika Silgoner (The Mourning) zijn beide winnaars van de XL Production Award van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC).

 • The Story of Hip Hop

  Brainpower (ism DJ TLM)
  vr 12 mei ’23

  In dit bijzondere theatercollege vertelt de legendarische tweetalige Nederlandse Artiest/MC/Producer Brainpower (Gertjan Mulder) het verhaal van de evolutie van de Hip Hop Cultuur. 

 • FRAMED

  Conny Janssen Danst
  wo 17 mei ’23

  FRAMED is een filmisch gemonteerde vertelling waarin livedans, filmbeelden en muziek gezamenlijk een verhaal onthullen.

 • Cuba

  Cappella Amsterdam
  za 20 mei ’23

  Beleef Cuba in muziek! Cappella Amsterdam brengt een wervelend programma met muziek uit de barok én hedendaagse Cubaanse muziek waarin zowel Europese als Latijns-Amerikaanse invloeden te horen zijn.

Rondleiding door de Stadsschouwburg of De Vereeniging

Nieuwsgierig naar de concertzaal in Concertgebouw De Vereeniging, de (VIP)kleedkamers en indoor loading dock? Of ben je benieuwd naar de orkestbak in de Stadsschouwburg en het podium met de trekkenwand? Neem dan met je klas deel aan een rondleiding!

Onze rondleiders vertellen je over de geschiedenis van beide karakteristieke panden: de Stadsschouwburg in de zakelijke stijl van het brutalisme, met ruw beton, veel staal en glas; Concertgebouw De Vereeniging, ruim honderd jaar oud, een Gesammtkunstwerk van de gebroeders Oscar en Henri Leeuw & Huib Luns met elementen van Jugendstil en Art deco en met een spiksplinternieuwe backstage.

De rondleiding voert in beide gebouwen o.a. langs kleedkamers, technische ruimtes, de artiestenfoyer, het podium en de loading dock. Verbaas je, stel vragen en pak (even) jouw moment op het grote podium!

Een rondleiding duurt 1 à 1,5 uur en kost € 50,- voor een groep van max. 25 scholieren/begeleiders.

Voor meer info of het aanvragen van een rondleiding: stuur een mail aan rondleiding@stadsschouwburgendevereeniging.nl