foto: Sofie Knijff

Educatie


Beste cultuurcoördinator & (kunst)vakdocent,

Alsjeblieft! Hierbij presenteren wij ons scholierenaanbod voor de periode januari – juni 2023. Een overzicht van voorstellingen en concerten in Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Hiermee richten we ons op diverse doelgroepen: jongeren van 12-18 jaar in het VO.

Jongeren komen door deze voorstellingen en concerten in aanraking met alle variaties van podiumkunsten. Van toneel tot muziektheater en van theatercollege tot dans: het aanbod is breed. Bij een aantal programma’s maken de gezelschappen ook speciale lesbrieven.

Speciaal scholierentarief

De ticketprijs bedraagt € 14,- (per leerling of begeleider). Wil je met een groep van meer dan 30 leerlingen een voorstelling of concert bezoeken? Laat het ons weten, dan overleggen wij dit met het gezelschap. Voor cabaretvoorstellingen geldt: uitsluitend bovenbouw en een maximale groepsgrootte van 10 personen.

Wij denken graag met je mee

Heb je hulp nodig bij het maken van een keus uit ons aanbod, wil je weten of er een lesbrief beschikbaar is of heb je speciale wensen? Neem contact op met Linda Bouman via educatie@stadsschouwburgendevereeniging.nl

Graag tot ziens in de Stadsschouwburg of De Vereeniging!

Scholierenaanbod

In deze serie

 • Gelukzoekers op Sumatra

  vr 31 mrt ’23

  Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik

  Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.

 • Lieven Scheire

  Artificiële intelligentie
  wo 12 apr ’23

  Zal jij ooit vragen aan je huiscomputer wat je aan moet trekken voor een bepaalde gelegenheid? De kans is groot. Zal de rechter zich ooit laten adviseren door Artificiële Intelligentie om een strafmaat te bepalen? Ja, en wel binnenkort.

 • Introdans

  Bach
  vr 14 apr ’23
  -
  za 15 apr ’23

  Sprankelend, verbindend en verstillend. In de voorstelling Bach laten drie choreografen zich op geheel eigen wijze inspireren door het imposante oeuvre van de wereldberoemde componist. Selon désir van Andonis Foniadakis is een wervelwind van energie en verlangen op de Mattheus en Johannes passies. Het lichtvoetige Corpus Bach van Sidi Larbi Cherkaoui brengt een speels samenspel tussen twee dansers, live begeleid door een cellist. Manuelle Vignoulle creëert speciaal voor de voorstelling Bach een nieuw werk, een meditatief ensemblestuk over de zoektocht naar je ware zelf. Introdans-dansers en filmmakers Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez maken een filmisch intermezzo.

 • Theater Oostpool

  Laura H.
  Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb
  vr 21 apr ’23

  De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

  Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? 

 • Toneelgroep Maastricht

  De Kersentuin
  Een komedie in vier bedrijven
  wo 26 apr ’23

  Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire, De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans en met live-muziek van multi-instrumentalist Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu. 

 • Filmmuziek van Korngold, Herrmann en Williams

  Ramon van Engelenhoven
  vr 28 apr ’23

  Dit concert is verplaatst van woensdag 29 maart naar vrijdag 28 april. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd.

  Ramon van Engelenhoven is groot fan van filmmuziek. In De Vereeniging brengt hij een gevarieerd programma met filmmuziek van Erich Wolfgang Korngold, Bernard Herrmann en John Williams, door Ramon zelf bewerkt voor piano solo.

 • Scapino Ballet Rotterdam i.s.m. RIDCC

  Two Tales
  di 9 mei ’23

  In Two Tales vertellen jonge opkomende dansmakers indringende verhalen met stevige wortels in de overleveringen en gebruiken van hun geboortegrond. Choreografen duo Danae & Dionysios (Free at Last) en choreograaf Erika Silgoner (The Mourning) zijn beide winnaars van de XL Production Award van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC).

 • Sonus Motus

  Cello Octet Amsterdam & LeineRoebana
  wo 10 mei ’23

  Vanwege een blessure van een van de musici is dit concert verplaatst naar woensdag 10 mei a.s. Kaartkopers zijn hierover per mail geïnformeerd.

   

  Een choreografie van klanken door negen musici: het Cello Octet en sopraan Elisabeth Hetherington wagen zich op het snijvlak van klank en beweging, van tijd en ruimte. Sonus Motus is geïnspireerd door componisten die leefden en schreven op het breukvlak van Renaissance en Barok. Met werken van Gesualdo, Luzzaschi, Strozzi en Vigh.

 • The Story of Hip Hop

  Brainpower (ism DJ TLM)
  vr 12 mei ’23

  In een bijzonder theatercollege vertelt Artiest/MC/Producer Brainpower (Gertjan Mulder) het verhaal van de evolutie van de Hip Hop Cultuur. De tour startte vorig jaar in Amsterdam en loopt nog tot en met 12 mei 2023.

 • FRAMED

  Conny Janssen Danst
  wo 17 mei ’23

  FRAMED is een filmisch gemonteerde vertelling waarin livedans, filmbeelden en muziek gezamenlijk een verhaal onthullen.

 • Cuba

  Cappella Amsterdam
  za 20 mei ’23

  In de loop der eeuwen is er op Cuba ontzettend veel vocale muziek geschreven, maar daarvan wordt hier relatief weinig uitgevoerd. Cappella Amsterdam laat u het ‘andere’ Cuba horen met een programma waaruit deze zeer rijke vocale muziektraditie spreekt. Vanaf de aanwezigheid van de eerste Spaanse musicerende priesters tot nu: als u naar de muziek van Cuba luistert, luistert u naar eeuwen aanwezigheid van Afrikaanse slaafgemaakten, kolonisten uit Spanje, Amerikanen, Fransen en Chinese gastarbeiders. Al deze invloeden hebben geleid tot prachtige, buitengewoon veelzijdige muziek. 

  Onder leiding van Leonard Evers, tevens samensteller van dit unieke programma, hoort u kamerkoor Cappella Amsterdam in intrigerende koorstukken in Spaans en Yoruba zingen. Op de beats van AKE en de vocale kracht van Cappella Amsterdam en zangeres Martha Galarraga ziet u fantastische danser Pedro Ricardo Henry verschillende orishas (Yoruba godheden) uitbeelden.

 • Overwinningssymfonie

  Pynarello
  za 3 jun ’23

  Voor zijn indrukwekkende negende symfonie nam componist Sjostakovitsj de overwinning van het Sovietleger op de nazi's als uitgangspunt. De Nederlandse componisten Kika Sprangers en Anne-Maartje Lemereis laten zich inspireren door het thema overwinning en componeren een antwoord op het werk van Sjostakovitsj. 

 • NDT1

  Raw are the roots
  di 6 jun ’23

  Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, én choregrafenduo Sharon Eyal & Gai Behar.

 • NDT 2

  Climb the sky
  za 25 mrt ’23

  Het programma heeft twee pauzes. De eerste pauze is een korte pauze van 7-10 minuten waarbij het publiek in de zaal blijft. De tweede pauze, rond 20.45 uur, duurt 20 minuten. De bij het ticket inbegrepen consumptie kan in deze tweede pauze gebruikt worden.

 • Canto Ostinato Immersive

  Wishful Singing
  vr 24 mrt ’23

  Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een klassieke hit. Ten Holt schreef het stuk oorspronkelijk voor piano. Aart Bergwerff heeft de compositie nu bewerkt voor orgel en vrouwenstemmen en voegt hiermee weer een heel andere dimensie toe aan dit wereldberoemde werk. In 2023 is het 100 jaar geleden dat Simeon ten Holt werd geboren.

 • Cabarestafette

  do 23 mrt ’23

  Ontdek drie aanstormende talenten voor de prijs van één! Een avondje Cabarestafette is dé ideale plek om jong talent te ‘spotten’. Haal in één klap de verloren afgelopen cabaretseizoenen in.

 • Delusion

  Oxygen – a Jennifer Romen Production
  di 21 mrt ’23

  Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap Oxygen indruk maakt met visueel werk dat tot in de puntjes gedetailleerd is met beeldende illusies. Nu is het tijd om het grote publiek kennis te laten maken met haar spectaculaire choreografieën. In haar eerste avondvullende theatervoorstelling neemt Jennifer je mee in een samenspel van dans en illusie waarbij het gebruik van licht de verbindende factor is. 

 • Concert in de vorm van een peer

  Nederlands Blazers Ensemble
  vr 10 mrt ’23

  Concert in de vorm van een peer is een voorstelling over het leven van de componist Erik Satie. Satie, meester van het absurdisme, maar ook meester van de meest intieme sensitieve muziek. 

Rondleiding door de Stadsschouwburg of De Vereeniging

Nieuwsgierig naar de concertzaal in Concertgebouw De Vereeniging, de (VIP)kleedkamers en indoor loading dock? Of ben je benieuwd naar de orkestbak in de Stadsschouwburg en het podium met de trekkenwand? Neem dan met je klas deel aan een rondleiding!

Onze rondleiders vertellen je over de geschiedenis van beide karakteristieke panden: de Stadsschouwburg in de zakelijke stijl van het brutalisme, met ruw beton, veel staal en glas; Concertgebouw De Vereeniging, ruim honderd jaar oud, een Gesammtkunstwerk van de gebroeders Oscar en Henri Leeuw & Huib Luns met elementen van Jugendstil en Art deco en met een spiksplinternieuwe backstage.

De rondleiding voert in beide gebouwen o.a. langs kleedkamers, technische ruimtes, de artiestenfoyer, het podium en de loading dock. Verbaas je, stel vragen en pak (even) jouw moment op het grote podium!

Een rondleiding duurt 1 à 1,5 uur en kost € 50,- voor een groep van max. 25 scholieren/begeleiders.

Voor meer info of het aanvragen van een rondleiding: stuur een mail aan rondleiding@stadsschouwburgendevereeniging.nl